Van’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından düzenlenen “Öcalan’a özgürlükyürüyüşüne binlerce kişi katıldı. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve PKK bayraklarının taşındığı yürüyüşte, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

Yürüyüşe, HDP Van milletvekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür, Aysel Tuğluk ve Kemal Aktaş, HDP PM Cüneyt Caniş, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Koçuk, TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker, avukat Eşber Yağmurdereli, gazeteci-yazar Günay Aslan, Van Büyükşehir ve 12 ilçe belediye eş başkanları da katıldı.

Yürüyüş nedeniyle polis kenti adeta 'abluka altına' alırken, yürüyüş sırasında da polis helikopterleri sürekli uçuş yaptı.

POLİS KİTLEYİ ENGELLEDİ

Feqîyê Teyran Meydanı'na doğru ilerlemek üzere İki Nisan Kavşağı'ndan yürüyüşe devam eden kitle polisin gaz bombalı ve tazyikli sulu saldırısına maruz kalırken, kitlenin yürüyüşü engellenemedi.

Yürüyüş ardından Van Büyükşehir Belediyesi önüne gelen kitle burada bir miting organize etti.

İMZA KAMPANYASI İÇİN ÇAĞRI

Mitingde ilk konuşmayı DBP Van İl Eşbaşkanı Hamiyet Şahin yaptı. Şahin, "2014 yılının Kürdistan’ın tüm parçalarında direniş ve zafer yılı olduğunu" söyledi. 2015’in ise "özgürlük yılı" olacağını kaydetti.

'Abdullah Öcalan’ın 16 yıldır esaret koşullarında barış mücadelesi verdiğini ancak AKP’nin kirli politikalarla bunu boşa çıkarmaya çalıştığını' kaydeden Şahin, IŞİD ile Kobani’de yapılamayanın şimdi Hizbullah adı altında Cizre’de yapılmaya çalışıldığını, ancak bunun da sonuç vermeyeceğini söyledi.

Öcalan’ın özgürlüğünün Kürtler için olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Şahin, halkı 1 Şubat’a kadar sürecek olan imza kampanyasına destek vermeye çağırdı.

YAĞMURDERELİ: BAŞKAN APO'NUN MÜCADELESİNİ YAKIN ZAMANDA KENDİNDEN DİNLEYECEĞİZ

Şahin’in ardından söz alan Öcalan’a Özgürlük platformu üyesi Yazar Eşber Yağmurdereli ise, “Barışın ve özgürlüğün en büyük savunucusu Başkan Apo’dur. Başkan Apo’nun mücadelesini yakın zamanda kendi ağzından dinleyeceğiz. İşte yakın zamanda aramızda olması için daha çok çalışmalıyız” dedi.

'YAKIN ZAMANDA ÖZGÜR ÜLKEDE, ÖZGÜR ÖNDERLİKLE BULUŞACAĞIZ'

DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Koçuk da şunları söyledi:

Kalbini ve yüreğini Başkan Apo ile birleştiren Kürt halkının 40 yıl önce yola çıkan özgürlük yürüyüşçüleri ile bugün özgürlüğe yürüyoruz. Şimdi önderliğin yoldaşları olarak bugün ‘Öcalan’a özgürlük’ kampanyasını önderliğin özgürlüğüyle sonuçlandıracağız. Çok yakın zamanda özgür ülkede, özgür önderlikle buluşacağız.

ÜÇER: SEROK APO'NUN ÖZGÜRLÜĞÜ, KÜRDİSTAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR

Bugün bu noktaya Önderliğin mücadelesi ve şehitlerle geldik” diyen HDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, “Bizler Kobanê, Şengal direnişiyle Kürt halkının başaramayacağı hiçbir şeyin olmadığını gördük. Serok Apo’nun özgürlüğü, Kürdistan’ın özgürlüğüdür. Şimdi hepimiz Serok Apo’nun özgürlüğünü istiyor ve bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak-Fotoğraflar: ANF