Meclis, tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in “milletvekili seçildiğini” 3 buçuk ay sonra hatırladı. Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı, TBMM Başkanı Binali Yıldırım imzasıyla Güven’den milletvekili seçilmesinden dolayı mal varlığı bildiriminde bulunması ihtarını çekti.
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, 31 Ocak 2018’de tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulmuştu. 24 Haziran seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Hakkari Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Leyla Güven’in avukatları tarafından yapılan başvurulara ise şu ana kadar olumlu verilmedi. Meclis, TBMM Başkanı Binali Yıldırım imzasıyla HDP’nin tutuklu Milletvekili Leyla Güven’e mal bildiriminde bulunması ihtarını yaptı. 
 
MAL BİLDİRİMİ İÇİN GÜVEN’E İHTAR
 
TBMM Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı'nın ihtarında şu ifadeler yer aldı:

“Sayın Leyla Güven Hakkari Milletvekili Anayasa’nın 71’inci maddesinde, ‘Kamu hizmetine girenlerin mal bildiriminde bulunmaları ve bu bildirimlerin tekrarlanma süreleri kanunla düzenlenir. Yasama ve yürütme organlarında görev alanlar, bundan istisna edilemez’ hükmü yer almaktadır. Ayrıca 19.04.1990 tarihli ve 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun 6’ncı maddesinin (c) bendi, ‘Seçimle gelinen görevlerde seçimin kesinleşmesi tarihini izleyen 2 ay içinde’ mal bildirimin verilmesini zorunlu kılmaktadır. 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarının kesinleştiği 04.07.2018 tarihini takip eden ikinci ay olan 04.09.2018 tarihine kadar verilmesi gereken mal bildiriminizin verilmediği anlaşılmıştır. Bu nedenle zorunlu olarak verilmesi gereken mal bildirimi formu ile zarfı ekte gönderilmiştir. Ayrıca, formun ‘portal.tbmm.gov.tr’ adresinde bulunan ‘birimler’ menüsünün ‘Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı’, ‘Dokümanlar’ bölümünden de temini mümkündür. Söz konusu mal bildiriminin Başkanlığın adına muhafaza ile görevli Milletvekili Hizmetleri Başkanlığına ivedi olarak verilmesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederim. Binali Yıldırım Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı.”
 
'MAL VARLIĞI BİR RANZA BİR ÇELİK DOLAP'
 
Yapılan ihtarı değerlendiren Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, “Hem tahliye etmiyorlar hem de cezaevinde değilmiş gibi niçin mal beyanında bulunmuyorsun diyorlar. Üstelik yazı ona da tebliğ edilmemiş, danışmanına yollanmış. Kendi Meclis üyesinin cezaevinde olduğunu unutarak ‘zamanında mal varlığı beyanında bulunmadığınız için’ şeklinde ihtarda bulunan bir Meclis gerçekliği ile karşı karşıyayız. Gerçekten sözün hükmünü yitirdiği şeyler yaşıyoruz sürekli. Bu da öyle bir durum. Müvekkilim milletvekili ve cezaevindeyken, milletvekili yemini dahi edememişken bunu sorun etmeyip mal varlığı beyanında bulunmamasını yazı konusu yapmalarını artık kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Benim müvekkilim mal varlığı, bir ranza ve çelik dolabın olduğu bir ortamda” diye konuştu.