Yeşil Sol Gündem Dergisi, HDP Eş genel başkanı Sezai Temelli ile Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Eylem Tuncaelli ve Sinan Tutal’la beraber söyleşi yaptı. Bu söyleşide HDP Eş genel başkanı Temelli, meclisteki hiçbir partinin kendilerine ittifak teklifi yapmadığını, kendilerinin de ittifak teklifinde bulunmadıklarını söyledi.

Batı’da aday gösterdikleri ve göstermedikleri illerde kararı o seçim bölgelerinde yerel demokrasi güçleriyle birlikte aldıklarının altını çizen Temelli; yerel seçimde demokrasiyle otoriter rejim arasında, tekçi anlayışla çoğulcu anlayış arasında bir ara mücadele gerçekleşeceğini belirterek “kayyumları süpürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Yeşil Sol Eş Sözcüsü Eylem Tuncaelli ise HDP’nin bu stratejisinin karar sürecinde yer aldıklarını, amaçlarının tek başına seçim kazanılabilecek tüm yerlerde kazanmak, kazanılamayacak yerlerde ise demokrasi güçlerinin iktidara gelmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Gerek Sezai Temelli gerek Sinan Tutal bu stratejinin sadece seçimlerle sınırlı olmayacağını seçmenler arasındaki yakınlaşmanın seçim sonrası için de büyük önem taşıyacağını belirttiler.

“BU BLOKUN GERİLETİLMESİ SURİYE AÇISINDAN DA BİR ÇÖZÜME İŞARET EDECEK”

Suriye’deki gelişmelerin seçim sürecine etki yapabileceğine işaret eden Sezai Temelli; “İktidara geldiğimiz yerlerin de ötesinde bu blokun geriletilmesi sadece Türkiye sınırlarıyla değil sınır ötesinde de Suriye açısından da bir çözüme işaret edecektir. Bu yüzden de önemlidir” dedi.

CHP üst yönetiminin HDP’den uzak duruyor olması karşısında “HDP seçmeni seçimleri önemli bir uğrak olarak gören ama uzun soluklu bir demokrasi mücadelesi veren bir kesim. Dolayısıyla seçim dönemlerinde teraziyi doğru kullanıyor. Dolayısıyla nerede yer alması gerektiğini çok iyi biliyor. Geçmiş seçimlerde bu ortaya çıktı. Örneğin referanduma gittiğimizde (16 Nisan 2017’deki resmi adı 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' olan referandum) Hayır Cephesi örülürken de diğer partilerin HDP'ye yaklaşımı üç aşağı beş yukarı yine böyleydi ama HDP orada da bu sorumluluk aldı” diyen Temelli, muhalefetin bu tavrının seçmenleri üzerinde olumsuz etki yaratma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

“YSK, AKP'NİN SEÇİM KAMPANYASINA KATILAN BİR ORGAN”

100 oy, 200 oy ile sonucu değiştirebilme olanağı bulunan yerlerde seçim mühendisliği yapıldığını ifade eden Temelli, iktidarın seçmen sayılarıyla oynayarak belediyeleri kazanmaya çalıştığını söyledi. Temelli, Yüksek Seçim Kurulu'na 90 binin üzerinde kaydırılmış seçmen için başvuru yaptıklarını ancak bunun sadece % 6-7'sinin kabul edildiğini belirterek; “Bu kadar açık bir hile olmasına rağmen itirazların reddi YSK’nın da AKP'nin seçim kampanyasına katılan bir organ görünümü vermesine neden oluyor” dedi.

Yerel yönetim seçimlerini HDP ve demokrasi güçlerinin kazanacağını, her yerde Yeşil SOL’un dünya deneylerini aktarmayı hedeflediklerini belirten Sinan Tutal bu amaçla şimdiden çalışmalara başladıklarını ifade ederek, özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve kent suçları konusunda inisiyatif alacaklarını söyledi.

Eylem Tuncaelli ise “Böylesi bir dayanışmayı güçlendirmek aynı zamanda uluslararası birlikte mücadele anlamına da gelecek. Hiç kimse yalnız değil. Ne Türkiye'de bizler yalnızız ne de Avrupa'da ırkçılık ile karşı karşıya kalan bir mülteci yalnız. Bu çalışmalar ve özellikle geri alacağımız belediyelerdeki çalışmalarımızı ortaklaştırmak çok da güzel bir dayanışma örneği olur. Neo-liberal saldırı küresel direniş de küresel dayanışma yanıtını vermiş oluruz” dedi. (Demokrat Haber)