Barzani ve partisi KDP ile zaman zaman ihtilaf yaşayan BDP Celal Talabani’nin partisi YNK politbüro üyesi Melle Baxtiyarın daveti üzerine Kürdistan Federe Bölgesi’nin Süleymaniye kentine gitti.

BDP eş başkanı Selahattin Demirtaş, Kars milletvekili Mülkiye Birtane ve Van milletvekili Nazmi Gür, BDP Erbil (Hewler) temsilcisi Cemal Coşkun’dan oluşan heyet YNK politbüro üyesi ve Celal Talabini’nin eşi Hero Talabani ve YNK politbüro üyesi Melle Baxtiyar’la yaptığı görüşmenin ardından Halepçe’ye geçti.

Kürt halkının yakın tarihinin trajedisinin bir sembolü olan Halepçe’yi anmak için şehre giden heyet burada ilk olarak YNK temsilcisi Cemil Hewrami ile görüştü.

BDP heyeti Halepçe Anıtı’nı ve ardından Halepçe sembol mezarlığını ziyaret etti. Burada katliamın sembolü olan anıtın üstüne çiçek bırakarak dua edildi. Ardında Süleymaniye şehrine dönen heyet akşamda bir dizi görüşmeler yaptı.

High Crest otelinde yapılan görüşmelerde heyet Irak Parlamentosu üyesi Ala Talabani ve Halit Şiwani Kerküki ile bir araya geldi. BDP heyeti PÇDK üyesi Vahap Abdullah ve Muhammed Abdullah’la görüşmesinin ardından Yekgirtu İslami’nin polit büro üyesi Ebubekir Ali ve Ebubekir Alaadin’le görüştü.

“ALTERNATİF BİR TEMİZ SİYASETE İHTİYAÇ VAR”

Görüşmelerden sonra Selahattin Demirtaş basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Son günlerde Türkiye de yapılan yolsuzluk operasyonlarını değerlendiren Demirtaş bunun Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonu olduğunu söyledi.

Demirtaş şöyle devam etti “bizim için şu aşamada önemli olan bu derece ciddi boyutlarda hırsızlıkların ortaya çıkmış olmasıdır. Bunun hesabının mutlaka sorulması lazım. Türkiye gibi milyonların açlıkla boğuştuğu bir ülkede bakan çocuklarının, bürokratların milyar dolarları götürmüş olması kabul edilebilir bir durum değil. Bu Türkiye’deki siyasetin dengelerini alt üst edecek bir gelişmedir. Türkiye’de alternatif bir temiz siyasete ihtiyaç var. O da BDP ve HDP öncülüğünde gelişecek bir harekettir” dedi.

Heyet bugün Kandil'e giderek KCK yetkilileriyle bir araya gelecek.

Selahattin Demirtaş, "Bundan birkaç gün önce Abdullah Öcalan, PKK yöneticilerine bir mektup yazdı. Kandil'in Öcalan'ın mektubuna cevabı hazır ise onu alıp İmralı'ya götüreceğiz" dedi.

Halen Almanya'da tedavi gören Irak Cumhurbaşkanı ve KYB Lideri Celal Talabani'nin barış sürecinde oynadığı role de değinen Demirtaş, şöyle konuştu:

"Talabani'nin 2003'ten beri gösterdiği çaba barış sürecine büyük katkılar sağlamıştır. Bizler Talabani'nin bir an önce sağlığına kavuşmasını ve aramıza dönmesini bekliyoruz. Talabani gibi partisi KYB de Türkiye ve Abdullah Öcalan arasında diyalog kanallarının açılması için önemli bir rol üstlendi." (ANF, Sabah)