TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu “Görüşmelerin gerçek barışa dönüşebilmesi için inisiyatif alma konusunda kararlı olduklarını” açıkladı.

Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, parlamentoda düzenlenen basın toplantısında, İmralı görüşmeleri ile ilgili olarak, "Kürt sorununda demokratik çözüm ve eşitlik mücadelesinde çok önemli bir dönemecin eşiğindeyiz" dedi.

Kürkçü, İmralı'da başlatılan görüşmelerin, on binlerce gencin yaşamına mal olan çatışmaların çözümü açısından büyük bir imkân sunacağını söyledi. Kürkçü, "Bu gelişme aynı zamanda Kürt sorununda çözüm için bir başlangıç olabilir" diye konuştu.

30 yıldır yaşanan acıların ve ödenen bedellerin herkese çok şey öğrettiğini söyleyen Kürkçü, "Kürt sorununun barışçı ve demokratik çözümü için diyalog gerekliliğinin, kalıcı ve anlamlı bir sonucun ancak müzakereler başlatılarak ve demokrasi yönünde adımlar atılarak elde edileceğinin devlet aklı tarafından da anlaşılmış olduğunu ummak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kürt halkının taleplerinin çok net olduğunu ifade eden Kürkçü, "Hak, adalet ve eşitlik istiyorlar. AKP Hükümeti, barış ve çözüm konusunda niyetliyse, bir an önce güven artırıcı adımlar atmalıdır. Türkiye'nin tüm emek, barış ve demokrasi güçlerinin desteklediği talepler hızla karşılanmalıdır. Yasal ve anayasal alanda, yargısal ve idari konularda yapılacak demokratik düzenlemeler ve bu konularda sürdürülecek çalışmalar AKP Hükümeti'nin yaklaşımını gösterecektir" dedi.

Kürkçü, sözlerine şöyle devam etti:

"Anayasal garanti altına alınmış eşitlik; yasal alanda eşitlik koşullarını geliştirecek düzenlemeler; eşitlik ve özgürlük üzerine inşa edilecek bir barış, toplumlar arasındaki köprülerin daha sağlam ve kalıcı kurulmasını sağlayabilir.

KCK adlı operasyonlarla tutuklanan binlerce BDP'li üye ve yönetici, belediye başkanı ve seçilmiş milletvekilleri serbest bırakılmalıdır. Anadilinde eğitim için adım atılmalı, anadilinde savunmanın önündeki engeller kalkmalıdır.

Seçim Yasası'ndaki yüzde 10 barajı kaldırılmalı, Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları demokratikleşmelidir.

Diyalog yolunun açılması önemlidir. Ancak görüşmeler kapalı kapılar ardında yapılan, ne olduğunu ve nasıl bitirileceğini bilmediğimiz biçimde sürdürülmemelidir.

Küçük politik hesaplarla milliyetçilik yarışına girecek olanları, müzakereci çözüm sürecini baltalamak isteyenleri toplumu yanıltan ve gerçeklerle ilgisi olmayan yorumlara başvuranları vicdanımızın sesi ve yüreğimizin gücüyle ikna edeceğiz.

Çünkü savaşın ne demek olduğunu iyi bilenler, acıları ve kayıpları yaşayanlar barışı asla sabote etmezler."