AB Bakanı Ömer Çelik, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da katılacağı etkinliğe izin verilmemesine ilişkin, "Toplantı ve gösteri hakkı demokratik haktır. Toplantı hakkının engellenmesi, demokratik bir hakkın engellenmesi anlamına gelir" dedi.

Çelik şöyle devam etti: "Demokratik değerler konusunda en çok sesi çıkan ülkelerin, demokratik değerlere sahip çıkma konusunda da eylemlerinin tutarlı olması gerekir. Toplantı ve gösteri hakkı demokratik haktır. Dolayısıyla vatandaşlarımızın, vatandaşlarımızla buluşmamız şeklindeki Avrupa Birliği'nin ilkeleriyle, Avrupa Konseyi'nin prensipleriyle uyumlu bir şekilde teminat altına alınmış toplantı hakkının engellenmesi, demokratik bir hakkın engellenmesi anlamına gelir."

"Toplantı hakkı, ifade hürriyeti hakkı bunlar temel haklardır" diyen Çelik, "Temel değerleri hatırlatıyoruz, bu yaptığınız demokratik haklara sığmaz, demokratik hakkın engellenmesidir. Toplantı hakkı, ifade hürriyeti hakkı bunlar temel haklardır ve bunları engelliyorsunuz. İkincisi de 'Türkiye'deki sorunlar taşınmasın' diyerekten olmayan bir şeyin hassasiyetini sürekli ortaya koyuyorlar ama yaptıkları şey şudur; Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının, siyasilerin oraya gitmesini engelleyerek, vatandaşlarımızla buluşmasını engelleyerek aslında onlar da Türkiye'nin iç siyasetine dönük bir kampanya yapmış oluyorlar" ifadelerini kullandı

TOPLANTI VE GÖSTERİ HAKKI TÜRKİYE'DE YASAK

Bakan Çelik, "Toplantı ve gösteri hakkı demokratik haktır" derken Türkiye'de yasaklar devam ediyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yapılacak etkinliklere İstanbul ve İzmir'de izin verilmedi. Tepkiler üzerine İstanbul ve İzmir'de yasak kaldırılırken bu kez de Siirt'te etkinliklerinyasaklandığı duyuruldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Kadın Meclisi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 5 Mart günü bir düğün salonunda düzenleyeceği program için yapılan başvuru valilik tarafından reddedildi. Valilik Dünya Kadınlar Günü’nün 8 Mart günü olması nedeniyle farklı bir günde etkinliğe izin verilmeyeceğini bildirdi.

Öte yandan Ankara'da 'İşimi geri istiyorum' diyerek oturma eylemi yapan Akademisyen Nuriye Gülmen ve ona desdek verenler defalarca kez gözaltına alınmıştı.