HDP Ankara milletvekili adayı Mahmut Memduh Uyan, verdiği bir röportajda 'ÖDP, EMEP ve TKP'nin kapatılmasını önerdim' sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi.

Devrimci Yol Ana Gerilla Birliği eski komutanı Memduh Uyan, diken.com.tr'den Can Bursalı'ya konuşmuş, ÖDP'den ayrılışı ve sonrasındaki HDP adaylığına ilişkin sorusuna verdiği "Salt ÖDP’nin değil EMEP, TKP gibi sol partilerin de egemen siyaset ilişkileri içinde reel siyasetin gereklerini yerine getirme çabası yürütürken tükendiğini, toplumsallaşamadığını gördüğüm için bu yapıların kapatılmasını önerdim, kabul görmedi" demişti.

Uyan, sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade etti. ilerihaber.org'a konuşan Uyan şunları söyledi:

"O röportajda söylediğim aslında eski bir tartışmaya göndermeydi. ÖDP içindeyken 2012'deki 7. Kongre öncesi Tüzük Kongresi döneminde yaptığımız bir tartışmaydı. Siyasal mücadeleye bakışla ilgiliydi. Herhangi bir partinin kapatılmasını önermiyorum, hiçbir partinin kapatılmasını istemeyiz, parti kapatmanın iyi olduğunu da söylemiyoruz. Bu her partinin kendi bileceği bir konudur.

Sol partilerin kendilerini feshedip HDP içinde yer almaları gibi bir önerim yok. Sosyalizm mücadelelerinin nasıl olacağına ilişkin eski bir tartışmaydı. ÖDP'den neden ayrıldığıma ilişkin soru üzerine söyledim, yanlış anlaşıldı. Bugünün toplumsallığında yasal zeminde oluşan sol partiler kendi enerjisini egemen siyaset ilişkisi ve ritüelleri içinde tüketiyor. Sermaye ve kapitalizme karşı mücadeleyi toplumsal-sınıfsal zeminde üretmeyi önerdim. Toplumsal, sınıfsal mücadele zeminleri üzerinde devrimci bir hareketin gelişeceğine ve bu doğrultuda tüm enerjimizi, çabamızı yoğunlaştırmayı temel almak gerektiğini ifade ediyorum. Özetle devrimci toplumsal bir hareketin nasıl oluşturulup geliştirilmesine yönelik siyaset ve mücadeleye bakış tartışmasıdır."