ABD’nin etkili gazetesi New York Times, ABD’nin IŞİD’le mücadele stratejisinin  Türkiye nedeniyle giderek daha fazla sorgulandığını yazdı.

Gazeteye göre  ABD stratejisinin en büyük eksik parçası, Kobani Kürtlerine yardım konusundaki çekingen davranan Türkiye.

NYT, “Kobani neden kurtarılmalı” başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için şu değerlendirmeyi yapıyor: “Erdoğan’ın ABD’yi veya şu ana kadar iyi ilişkilere sahip olduğu tek Kürt topluluk olan Irak’taki Kürtleri sinirlendirerek ne elde ettiğini anlamak güç. Yardımda bulunmayı reddetmesi ayrıca PKK ile ilerlemekte olan barış sürecini de riske atıyor.

New York Times’ın yazısı şöyle:

Eğer Kobani bu süreçten galip çıkarsa, tüm olasılıkları alt üst etmiş olacak. Suriye’nin Türkiye ile olan kuzey sınırında çatışmalar arasında sıkışıp kalmış bu şehir, haftalardır IŞİD tarafından acımasız biçimde kuşatılmış durumda, düşmeye direniyor. Ancak Kobani’yi evleri olarak gören Suriye Kürtleri amansızca savaşmaya devam ediyor ve ABD de geçtiğimiz Pazar günü havadan silah ve ihtiyaç yardımında bulunarak onları güçlendirmeye çalıştı.

Bir zamanlar Amerikalı komutanlar tarafından kayda değer bir nokta olarak görülmeyen Kobani, şu anda IŞİD’e karşı sürmekte olan ABD operasyonunun odak noktası olmakla kalmıyor, aynı zamanda Obama hükümetinin şu ana kadar kullandığı, IŞİD kontrolündeki bölgelere hava saldırıları ve beraberinde karada yerel kuvvetlerden yardım alma şeklindeki strateji için de ciddi bir sınav niteliğinde. Fakat söz konusu yerel kuvvetlerin tam olarak organize olmaması, farklı politik görüşlere sahip olmaları veya Kobani Kürtleri örneğinde olduğu gibi yetersiz güce sahip olmaları ciddi sorunlar olarak göze çarpıyor.

Kobani’de yaşanabilecek bir yenilgi, ABD planının kırılganlığını göstermekle birlikte IŞİD için de önemli bir zafer anlamına gelecek. Kobani’nin Türkiye sınırının hemen yanındaki pozisyonu göz önünde bulundurulduğunda, şehrin düşmesi IŞİD’i bir NATO müttefiğini doğrudan tehdit edebilecek bir pozisyona getirecek. Böyle bir durumda da müttefiklerin tamamı Türkiye’nin yardımına koşmak zorunda kalacak.

ABD operasyonunun en büyük eksik parçasıysa, Kobani Kürtlerine yardımda bulunmaktaki çekingenliği ABD’nin stratejisindeki zayıflığa işaret eden Türkiye. Kobani’ye hava yardımında bulunmak bir çaresizlik hamlesiydi; Kürtler risk altındaydı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’dan defalarca istek gelmesine rağmen yardımda bulunmayı reddetmişti.

Türkiye ancak Pazartesi günü, yani Pazar günkü hava yardımlarından sonra, peşmerge adı verilen Iraklı Kürtlerin Türkiye’den Kobani’ye geçişine izin verdi. Fakat henüz Türkiye üzerinden sınırı geçerek Kobani’ye ulaşan bir peşmerge gücü yok ve Erdoğan Perşembe günü yaptığı açıklamada, en fazla 200 peşmergenin ülkeden geçmesine izin vereceklerini net biçimde açıkladı – bu rakam bölgede bulunan 1.000 kadar IŞİD militanı düşünüldüğünde oldukça yetersiz kalıyor.

Türkiye en iyi zamanlarda bile NATO için hep sorunlu bir müttefik oldu. Ankara’nın, Suriye Cumhurbaşkanı Esad’ın IŞİD’den daha büyük bir tehdit olduğu konusundaki ısrarı ve çeşitli Kürt gruplarla olan karmaşık ilişkisi, durumu daha da kötüleştirmekten bir işe yaramadı. Türkiye uzun zamandan beri, asıl amacı Esad rejimini devirmek olan IŞİD’in, kendi toprakları üzerinden Suriye’ye militan, silah ve para taşımasına olanak sağlıyor.

Ancak ABD IŞİD’le olan mücadelenin önderliğini yapmaya başladığından beri, Türkiye bu sefer de Amerika ile birlikte hareket edeceğini söylemeye başladı. Buna rağmen Kobani’deki Kürt savaşçılara yardımcı olmaktan kaçınıyor, zira yardım ederse Türkiye toprakları içindeki PKK’ya da yardım etmiş olmaktan korkuyor. PKK, yaklaşık otuz yıldan bu yana Türk hükümetine karşı sert bir ayrılıkçı savaş yürütüyor ama son zamanlarda iki taraf barış görüşmelerine başlamış durumdaydı. Erdoğan’ın ABD’yi veya şu ana kadar iyi ilişkilere sahip olduğu tek Kürt topluluk olan Irak’taki Kürtleri sinirlendirerek ne elde ettiğini anlamak güç. Yardımda bulunmayı reddetmesi ayrıca PKK ile ilerlemekte olan barış sürecini de riske atıyor.

Başkan Obama Suriye’ye yönelik zamanından önce ve ihtiyatsız bir operasyona başladığında birçok bilinmez vardı. Önemli bir müttefiğin tam desteğini sağlamakta başarısız olmak da, IŞİD’e karşı yürütülen mücadelenin potansiyel başarısını giderek daha fazla sorgu altında bırakıyor. (ZETE)