TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair "Torba Kanun Teklifi"nin görüşmelerinde, "Kırkpınar güreşlerinde, 10. Yıl Marşı eşliğinde Türk bayrağının sahada dolaştırılması sırasında protokolde oturanların ayağa kalkıp kalkmaması" tartışması yaşandı.

CHP'li Öztrak, bu durumu eleştirirken; Adalet Bakanı Ergin, "Edirne Kırkpınar güreşlerinde protokoldekilerin ayağa kalkmasını gerektirecek olan şey İstiklal Marşı'dır. Bayrağımıza elbette sonuna kadar saygımız vardır ama ideolojik söylem haline inatla getirilen 10. Yıl Marşı'nda vatandaşları veya protokolü ayağa kalkmaya zorlamak kimsenin haddi ve hakkı değildir" dedi.

Tartışmalar sırasında AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, "O cumhuriyet marşı değil, faşist bir marştır" diye bağırdı.

PROTOKOLA ELEŞTİRİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Kırkpınar Başpehlivanlık final güreşlerinde, 10. Yıl Marşı eşliğinde Türk bayrağının sahada dolaştırılması sırasında protokoldo oturan bakanlar ve valinin ayağa kalkmadığını belirterek, bu durumu eleştirdi.

"KİMSENİN HADDİ VE HAKKI DEĞİL"

Öztrak'a yanıt veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Edirne Kırkpınar güreşlerinde protokoldekilerin ayağa kalkmasını gerektirecek olan şey hepimizin milli marşı olan İstiklal Marşı'dır. Bayrağımıza elbette sonuna kadar saygımız vardır ama bir ideolojik söylem haline inatla getirilen 10. Yıl Marşı'nda vatandaşları veya protokolü ayağa kalkmaya zorlamak kimsenin haddi ve hakkı değildir" ifadesini kullandı.

"FAŞİST MARŞ" TEPKİSİ

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, "O cumhuriyet marşı değil, faşist bir marştır" diye bağırdı.

"ONBİNLER KALKIYOR PROTOKOL KALKMIYOR"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırkpınar'da cumhuriyetin marşlarından birisi olan 10. Yıl Marşı'nın seslendirildiğini ifade ederek, "O bayrak oradan geçiyor, onbinlerce insan ayağa kalkıyor ama protokol kalkmıyor" yorumunda bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise Türk milletinin bir tane marşı bulunduğunu, onun da kanla ve canla ödenen İstiklal Marşı olduğunu söyleyerek, "Eğer gerçekten samimiyseler, başka marşa ihtiyaç yok, İstiklal Marşı bütün ihtiyacı karşılar" diye konuştu. (Hürriyet)