BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Newroz öncesinde İstanbul'da buluştuğu köşe yazarlarına kritik mesajlar verdi.

Kışanak, çözüm sürecindeki kritik dönemeç olarak görülen Newroz öncesinde Abdullah Öcalan'ın ateşkesten daha önemli bir açıklamada bulunacağı yorumunu yaptı.

BDP Anayasa Komisyonu'nda başkanlık sistemi yerine parlamenter sistem önerisinde bulunmuştu. Ancak Kışanak, başkanlık sistemi için, "merkez, gücü yerelle paylaşırsa, başkanlık da demokratik bir sistem olabilir" dedi.

''Öcalan'ın Newroz'da rutin bir ateşkes çağrısının daha ötesinde, daha anlamlı bir duyuru yapacağını düşünüyorum'' diyen Kışanak, ''yeni dönemin başlangıcına dair daha genel bir duyuru olacak'' dedi.

Kışanak, ''Öcalan'la devlet, resmi müzakere noktasına gelmişse, bu duyurulacaksa, ateşkesten daha kıymetli. Biz barış ve çözüm yolunu denemeye başlayacağız anlamına gelecektir'' mesajını verdi.

Kışanak, Kürt sorununa ilişkin CHP'nin izlediği politikayı da eleştirdi; ''CHP siyaseti problemli. Yadırgıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Gültan Kışanak, başkanlık sistemi ile ilgili de Öcalan'ın açıklamalarına paralel ifadeler kullandı.

''Parlamenter sistem de başkanlık sistemi de konuşulabilir'' diyen Kışanak, ''biz parlamenter sistem önerdik ama başkanlık otoriter bir sistemdir diye bir itirazımız, o zaman da şimdi de yoktu. Faturayı bize yüklemeyin'' dedi. (CNN TÜRK)