HDP, yarın komisyonda görüşülecek olan “güvenlik soruşturması” ile ilgili düzenlemeleri içeren maddelerin yasa teklifinden çıkarılmasını talep etti. HDP, ilgili maddeler üzerine Adalet Komisyonu Başkanlığı’na komisyon toplantısı düzenlemesi için başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ve “özel hayatın ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili gerekli mekanizmalar olmadığı” gerekçesiyle iptal ettiği “güvenlik soruşturması” uygulaması yeniden Meclis’e sunuldu. AKP tarafından hazırlanan 18 maddelik bir torba yasa teklifi içinde yer alan düzenleme yarın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Düzenlemenin 21 Aralık Cumartesi günü Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor.

Teklifte, “güvenlik soruşturması” ile ilgili düzenlemelere itiraz eden HDP, teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu’na getirilmeden önce “güvenlik soruşturması” ile ilgili maddelerin görüşülmesi için Adalet Komisyonu Başkanlığı’na bir komisyon toplantısı düzenlenmesi başvurusunda bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ise Genel Kurul’da  “güvenlik soruşturması” ile ilgili maddelerin tekliften çıkarılmasını HDP gurubu olarak talep ettiklerini söyledi.

MADDELER NEYİ İÇERİYOR?

Torba yasa teklifinin 2’nci maddesi AYM tarafından iptal edilen “güvenlik soruşturması” ve arşiv taramasını memuriyete atanacaklar için şartlı hale getirilmesini öngörüyor.  Teklifin 3’üncü maddesi ise “güvenlik soruşturması” ve arşiv araştırması sonuçlarına göre tesis edilen işlemlere karşı açılan dava ve açılacak davalarla ilgili düzenlemeleri içeriyor.

Memuriyetlere alımlarda “güvenlik soruşturması” ve arşiv araştırması  ile ilgili en kritik madde, uygulamanın içeriğini belirleyen  teklifin 9’uncu maddesi. Teklifin maddesinde ,  “ İlk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların yapılacak güvenlik soruşturması/arşiv araştırmasında belirlenen ilke ve kurallar yönünden kamu hizmet ve görevlerine uygunluğunun değerlendirmesini sağlayacak verilerin,  güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmakla görevli birimler ile değerlendirme makamlarınca sadece amaca yönelik işlenebileceği, bu kurum ve kuruluşlar tarafından veri güvenliğine ilişkin mevzuatta belirtilen önlemlerin alınacağı ve sonunda silineceği düzenlenmektedir” ifadeleri yer alıyor. Madde de “yeniden atanalar” ifadesi getirilerek “güvenlik soruşturması” ve arşiv araştırmasının kapsamı genişletiliyor. KHK ile ihraç edilip, yargı ve komisyon kararları ile dönem ihtimalleri olanları da kapsıyor.

Düzenlemeye göre arşiv araştırması ve “güvenlik soruşturması” ile ilgili veriler ise  Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı bağlı  kuruluşlarına verilecek.