HDP’nin kapatılması talebiyle açılan davada savunma için takvim işlemeye başladı. A planını “Partiyi savunmak, kapattırmamak” olarak belirleyen HDP, olası bir kapatma durumu için de B ve C planlarını konuşmaya başladı.

HDP’li bir yöneticiye göre kapatma kararı çıkarsa B Planı, HDP’nin bileşeni olan partilerden birisinin çatısı altında seçime gitmek olacak.

Belirlenecek bu partinin HDP fikriyatının ana unsurlarından olan çoğulculuğu yansıtması için hem tüzüğünde hem de isminde değişiklik yapılması için kongreye gidebileceğine işaret ediliyor.

Bir başka partiye geçişle ilgili sorun yaşanması durumunda ise C planı devreye girecek. Bu plan da bağımsız adaylarla seçime girmek olacak.

OHAL UZATMA SÜRESİ NEDEN 3 YILDAN 1 YILA İNDİ?

TBMM her yıl olduğu gibi bu yasama yılını da tartışmalı bir düzenlemeyle bitiriyor.

 Geçtiğimiz yıl sosyal medya yasası ile kapanan Meclis bu yıl da gözaltı süreleri ve kamudan ihraçlarla ilgili OHAL yetkilerini 3 yıl uzatan kanun teklifini konuştu.

Muhalefetin “İktidar seçime OHAL koşullarında gitmek istiyor” diyerek eleştirdiği teklif tepkiler üzerine revize edildi. AK Parti 3 yıllık uzatma süresini 1 yıla çekti.

Ancak bu sürenin 1 yıla çekilmesi ile ilgili de dikkat çekici yorumlar yapıldı. Meclis kürsüsüne de taşınan değerlendirmelere göre iktidar 3 yıl uzatma olursa olası bir iktidar değişimi durumunda bu sürenin son 1 yılını yeni iktidarın kullanabileceği hesabını yaptı.

Bunun üzerine sürenin 2 yıla çekilmesi düşünüldü. Ancak bu da tamamen seçim tarihi ile ilişkilendirileceği için vazgeçildi. En son 1 yılda karar kılındı.

Kaynak: Duvar Arkası