BDP'li milletvekillerinin 'uzun tutukluluk' gerekçesiyle tahliye edilmeleri taleplerinin reddedilmesine tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi'nin 'olayı izlemekle yetinmeyeceğiz' açıklamasından sonra Sırrı Süreyya Önder açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.

Önder Twitter hesabından şöyle yazdı:

“Tutuklu vekillere karşı gelişen ayrımcı yaklaşımı protesto için HDP’li 4 vekil TBMM’de yarın süresiz açlık grevine başlıyoruz. Desteklemek isteyen tüm vekilleri bekleriz.”

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ise, "Verilen karar Türkiye'de iki ayrı hukuk düzeni olduğuna dair net bir göstergedir. Bir tanesi Türkiye'nin batısında bir tanesi de Kürdistan'da olmak üzere iki hukuk düzeni olduğu ortaya çıktı. Tutuklu vekillerin serbest bırakılması konusunda Anayasa Mahkemesi kararının batıda göz önünde bulunacağını Kürdistan'da göz önünde bulunamayacağını mahkemeler ilan etti. Bunu Kürdistan'a ceza sömürüsü olarak görüyoruz. Türkiye'de yeni darbe süreci başlattıkları ortadadır. Bu çözüm sürecine karşı bir darbedir" dedi.

Kürkçü, yarın 4 HDP'li vekil olarak açlık grevine başlayacaklarını belirterek, "Öğlen başlayacağız. Bitirme süresi belli değil. Ne zaman durum olumluya evrilirse o zaman bakacağız" diye konuştu.

Kişisel açıklamalardan sonra HDP kısa bir açıklama yayınlayarak “Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin, Anayasa Mahkemesi kararını yok sayarak tutuklu BDP-Blok vekilleri İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım, Kemal Aktaş, Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız’ın tahliye taleplerini reddetmesi karşısında, Eşbaşkanlarımız Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, vekillerimiz Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel, 17 Aralık 2013 Salı gününden itibaren TBMM’de açlık grevine başlayacaklardır” dedi.