HDP 7 Haziran seçimlerinde yüzde 13,12 oranında oy almıştı. Bu seçimde ise resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 10,75 oy aldı.

HDP 7 Haziran'da aldığı 6 milyon 57 bin 500 oyun, 1 milyondan fazlasını kaybetti.

HDP’deki en büyük sürprizlerden biri kısa dönem AB Bakanı olan ve sonra istifa eden Ali Haydar Konca’nın Kocaeli’nden vekil seçilememesi oldu. Van milletvekili TBMM Başkanvekili Yurdusev Özsökmenler ise seçilemeyen bir başka isim oldu.

HDP 7 Haziran’da İstanbul’da 11 vekil çıkarmıştı. Bu seçimde ise beş vekil kaybetti; Ali Kenanoğlu, Beyza Üstün, Sezai Temelli, Turgut Öker, Erdal Ataş İstanbul’dan seçilemedi. Levent Tüzel ise aday gösterilmemişti.

HDP’nin vekil kaybettiği diğer iller şöyle:

Rıdvan Turan (Adana), Mehmet Emin İlhan (Ağrı),  Hakkı Saruhan Oluç (Antalya), Taşkın Aktaş (Ardahan), Asiye Kolçak (Bursa), Edip Berk (Diyarbakır), Seher Akçınar Bayar (Erzurum), Kıznaz Türkeli (Iğdır), Şafak Özanlı (Kars), Enise Güneyli (Mardin), Çilem Küçükkeleş (Mersin), Leyla Güven (Urfa), Edibe Şahin (Dersim).

HDP Ankara 2.bölgeden aday gösterilen ve HDP’nin TRT’de seçim konuşmasını yapan Mustafa Sarısülük de milletvekili seçilemedi. Sarısülük, Gezi direnişi sırasında öldürülen Ethem Sarısülük’ün kardeşiydi.

HDP'nin geçen seçimde milletvekillerinin yüzde 40'ı kadındı, bu seçimde oran yüzde 39'a düştü. HDP'nin 59 vekilinden 23'ü kadın, 36'sı erkek.

(Bianet)