Cumartesi Anneleri, gözaltında kayıplar ve kayıplara karşı verilen mücadelenin simgesi Hasan Ocak'ı, gözaltında kaybedilişinin 19 yılında andı.

Gözaltında kayıpların simgesi Hasan Ocak, kaybedilişinin 19 yılında Galatasaray'da anıldı. "Hasan'ımın kemiklerini buldum,mezarına koydum" diyen anne Ocak, diğer kayıpların kemikleri bulunana kadar mücadele edeceğini söyledi. Kayıp yakınları başta Ocak'a işkence yapan Bayram Kartal ve Sedat Selim Ay olmak üzere, tüm sorumluların yargılanmasını istedi.

ANNE OCAK: TÜM KAYIPLARIMIZ BULUNANA KADAR BURADAYIM

Eylemde ilk sözü Ocak'ın annesi Emine Ocak aldı. Elinde tuttuğu karanfil ile oğlunun resmine sıkı sıkı sarılan Emine Ocak, "nefesim çıkmıyor" diyerek konuşamayacağını anlatmaya çalıştı ve sadece şunları söyledi: "Hasan'ımın kemiklerini buldum, mezarına koydum. Ama kemiklerini bulamadığımız kayıplarımız var. Onlar bulunana kadar burada olacağım."

AV. KANAR: HASAN OCAK MEŞALE OLDU

Ardından Hasan Ocak'ın kaybedildiği dönemde İHD Şube Başkanı olan Av. Ercan Kanar konuştu. 21 Mart'tan itibaren Ocak'ın izin bulmak için mücadele ettiklerini belirten Av. Kanar, DGM, Valilik ve hükümet nezdinde çok sayıda yere başvuru yaptıklarını hatırlattı.

Verilen mücadeleyi hatırlatan Av. Kanar, "O günde bugüne gelen iktidarlar yargısız infazlardan sorumludur. AKP ise sorumluları yargılamayarak suça ortak olmuştur" dedi.

Av. Kanar, sözlerini şöyle tamamladı: "Hasan Ocak, meşale oldu. Hak arama, özgürlük mücadelesinin ışığını yaktı. Enternasyonal dayanışmanın öncüsü olarak tarihe geçti."

'ÖZGÜRLÜK TALEPLERİNE YANIT VERİN'

Ocak Ailesi adına Ali Ocak konuştu. Herkesi, 19 yıldır verdikleri adalet mücadelesine omuz verdikleri için teşekkür ederek sözlerine başlayan Ali Ocak, şunları söyledi: "Bugüne kadar iktidarlar adalet mücadelemizi ya görmezden geldi ya da devlet terörüyle bastırmaya çalıştı. 12 yıldır AKP ise sadece baskıyla değil, yalanla, riyakarlıkla adalet arayışımızı gölgelemeye çalıştı. Başbakan, Ergenekon operasyonu başladığında süreçle hesaplaşıyormuş imaj çizmeye çalıştı. Biz o günde bunun yalan olduğunu, hileli bir ittifak olduğunu söyledik. Nitekim, Mehmet Ağar ve Veli Küçük başta olmak üzere hiç birine tek bir soru dahi sorulmadı. Ve gelinen aşamada, bu kirli hesap gereği günler önce tahliye edildiler."

Ocak, son sözünü ise devlete söyledi: "Demokratikleşme yörüngesine girmeniz gerekiyor. Demokrasi, özgürlük taleplerine yanıt vermelisiniz. Aksi durumda tarihin çöplüğüne gideceksiniz."

'SAZINI, SESİNİ, SENİ ÇOK ÖZLEDİK'

Maside Ocak, ağabeyi Hasan'ın her akşam kendilerine sazıyla çaldığı, söylediği Ruhu Su'nun Turnalar ezgisini söyledi. Maside Ocak, "Hasan'ın sazı ve her çalışında evimizi şenlendiren sesini çok özledik. Unutturmayacağız ve tüm kayıplar bulunana kadar vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Haftanın metnini Ece Şimşek okudu. Hasan Ocak'ın bulunmasıyla '90'lı yıllarda ilk kez bir kaybın bedenine ulaşıldığını ve deletin suçüstü yakalandığını kaydeden Şimşek, dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı CHP'li Algan Hacaloğlu'nun "Toplumdan, hükümet adına özür diliyorum" açıklaması yaptığını hatırlattı. Şimşek, buna rağmen devletin 19 yıldır Hasan Ocak'ın gözaltına alındığını inkar ettiğini, 19 yıldır isimleri açıklanan faillere dokunmadığını hatırlattı.

'BAYRAM KARTAL, SEDAT SELİM AY VE DİĞERLERİ YARGILANSIN'

Hasan Ocak'ın, isimleri İstanbul Emniyet Personel Şube Müdürlüğü'nde kayıtlı Terörle Mücadele Şubesi'ndeki TİM-3 tarafından işkenceyle öldürüldüğünü hatırlatan Şimşek, Bayram Kartal'ın şefi olduğu TİM-3'te bugünün Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Sedat Selim Ay'ın da, Ocak'a işkence yapanlar arasında olduğunu söyledi.

Şimşek, Hasan Ocak gözaltına alındığında, Reşat Altay'ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü TMŞ Müdürü, Necdet Menzir'in İstanbul Emniyet Müdürü, Hayri Kozakçıoğlu'nun İstanbul Valisi, Mehmet Ağar'ın Emniyet Genel Müdürü, Nahit Menteşe'nin İçişleri Bakanı, Tansu Çiller'in Başbakan, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı olduğunu hatırlattı ve ekledi: "Onlar, Hasan Ocak'ı gözaltına alan, işkenceyle katleden, kaybeden, gerçekler açığa çıktığında da hukuku işletmeyen, failleri kuruyan iklimin sorumlularıdır. Yalnız TİM-3'ün değil, onları koruyanlar, teşvik edenler de yargılanmalıdır."

HASAN'DAN SON VEDA


Açıklamanın ardından, Hasan Ocak, kendi sesinden Cumartesi Meydanı'ndakilere veda etti. Ocak, ses kaydında, "En kısa sürede görüşmek üzere" diyordu. Oğlunun sesini, sözünü duyan Emine Ocak ile kayıp yakınları, bu dakikaya zapt ettikleri gözyaşlarını akıttı. (ETHA)