Halkların Demokratik Kongresi (HDK) divan üyesi milletvekilleri, HDK’yla ilgili gerçek dışı haberlere tepkilerini dile getirdiler. Ertuğrul Kürkçü, “Yalandan korksaydık, siyasete girmezdik” dedi. (İlgili haber burada >>>)

 

HDK Divan üyesi, BDP Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder basın toplantısı düzenlediler. Toplantıya BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da katıldı.

 

İlk sözü alan Sebahat Tuncel, HDK’nın, siyasal partiler, emek ve meslek örgütlerinin uzun zaman süren çalışmalarının geldiği son nokta olduğunu belirtti. HDK’nın 15-16 Ekim’de 900 delege ile kuruluşu ilan ettiğini ifade eden Tuncel, demokrasi güçlerinin ve Kürtlerin kriminalize edilmek istendiğini söyledi.

 

Daha sonra söz alan Ertuğrul Kürkçü de HDK’nın oluşumu konusunda bilgi vererek, emek, demokrasi özgürlük bloğu olarak hareket ettiklerini, 2011’deki bu ortaklığı daha da güçlendirdiklerini ve şimdi bunun adının Halkların Demokratik Kongresi olduğunu anlattı. HDK’nın hem muhalefet hem iktidar görevini yerine getirmeyenlere karşı üçüncü odak olarak ortaya çıktığını kaydeden Kürkçü, “Biz açık alanda yer alan kuruluşların gönüllü birliğiyiz. Medyada geçen örgütlerle bir ilişkimiz yoktur” diye konuştu.

 

"Halkların Demokratik Kongresinin KCK'nın yerine kurulacağı iddialarının yer aldığı gazetelerin patronlarını mesleklerine ihanetle suçluyorum" diyen Ertuğrul Kürkçü şunları söyledi: "Gazetelerde yer alan haber, yalan yanlış bir haber nasıl yapılır, bir haber nasıl yapılmaz, iki konu birbirine nasıl karışır örnek olarak gösterilecek bir haberdir. Haberde, Halkların Demokratik Kongresi, Kardeşliği olarak geçiyor. Çoğulcu, çok kimlikli, demokratik desen, kriminal malzeme yapılmaya çalışılıyor. Tüm gazetecilik ilkeleri ihlal edilerek psikolojik bir harekat yürütülüyor. Bu yanlış haber manşetten veriliyorsa; burada gazetecilik değil, dürtüler vardır ve bu haber bizi hedef almaktadır. Halkların Demokratik Kongresinin anılan örgütle bağı yoktur. Onların varlık ve mücadeleleri başka bir konudur."

 

HDK’nın gelişmeye başladığını, şimdi  buna müdahale etmek istendiğini belirten Kürkçü, “Demek ki sözün hedefi bulduğu yerdeyiz” dedi. Bu haberleri yapan basın kuruluşlarına, gazetecilere “basın etiğine uygun davranma” çağrısı yapan Kürkçü, “Bu haberleri yaratanlarla da, onların efendileriyle de 2014 seçimlerinde hesaplaşacağız” dedi.

 

Kürkçü şunları söyledi:

Yol yakınken bu provokasyonu açığa çıkartmak, basın kuruluşlarını provokasyon içinde yer almaktan uzak kalmaya çağırmak ve basının haysiyetle haber yapmasını sağlamak için bu açıklamayı yapıyoruz. Şimdi 28 Şubat’ı konuşuyorlar. Onların patronları gibi kaçıp bir yere gitmeyeceğiz. Yalan haberleri açığa çıkarmak için mücadele edeceğiz; onları bu mevzilerden silip süpürünceye kadar mücadelemiz sürecek. O zaman el mi yaman bey mi yaman görecekler. Yalandan korksaydık siyasete girmezdik.”

 

Sırrı Süreyya Önder de Hüseyin Avni Ulaş’ın Cumhuriyetin ilk yıllarında söylediği, “Bu devletin gücünden değil, fitnesinden korkarım” sözünü hatırlatarak, “biz fitnelerinden de korkmayız. Bu ancak bir psikolojik savaş müsveddesidir” dedi. Önder şöyle devam etti: “

 

Amacın olayı kriminalize edip, yeni tutuklama furyası başlatmak olduğunu belirten Önder, “Bunlar niye yapılıyor? Çünkü kendi içlerinde servet ve nüfuz kavgası var, saray içi kavga var. Filler dövüşecek, çimenler ezilecek. Halkların Demokratik Kongresinden büyük özgürlük koalisyonu yoktur ve bunu bilmenin telaşındalar. Ama HDK bunun önünde set olacaktır. Bu habere kim su taşımışsa kara leke olarak yazılacaklar, geçmişte bunun destekçiliğini yapanlar fare gibi kaçacak delik arıyorlar” diye konuştu.