Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli Gebze’deki TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezleri Açılış Töreni’ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle gerçekleştirilen açılışta, TÜBİTAK RUTE (Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü) Motor Mükemmeliyet Merkezi, TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi) Ulusal Enerjetik Malzemeler Sentez ve Karakterizasyon Laboratuvarı, TÜBİTAK MAM Biyomalzeme, Biyomekanik, Biyoelektronik Mükemmeliyet Merkezi, TÜBİTAK MAM Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Araştırma, Geliştirme ve Onarım Mükemmeliyet Merkezi, TÜBİTAK UME Fotovoltaik Performans Test Merkezi, TÜBİTAK SAGE Çevresel Testler Merkezi ve TÜBİTAK SAGE Ar-Ge Hizmet Binası açıldı.

Erdoğan, TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezleri Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, bir taraftan koronavirüsü salgınıyla mücadele sürerken diğer taraftan ülkeyi kalkındırmaya ve büyütmeye devam ettiklerini söyleyerek şöyle konuştu:

“Sanayide dışa bağımlılık, milli güvenlik açısından en az siyasi bağımlılık kadar vahim bir durumdur. Türkiye, uzun yıllar bunun acısını yaşamış bir ülkedir. Kıbrıs Barış Harekatı’ndan terörle mücadelemize kadar pek çok alanda tehditlere, baskılara, gizli, açık yaptırımlara maruz kaldık. Bir dönem Ege’de, Akdeniz’de meşru hakkımız olan meselelerde bile yeterince inisiyatif alamadık. Üretimde, ihracatta güçsüzlüğün bedelini maalesef diplomaside, savunmada, terörle mücadelede ödedik. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesiyle durmadan zorluklar karşısında pes etmeden insanımıza hizmet etmeye devam ediyoruz. Bu süreçte yenilikçi projelere imza atan özel sektörümüz, TÜBİTAK gibi kuruluşlarımız bu süreçte önemli görevler üstleniyor.”

‘KANAL İSTANBUL’U GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ’ 

“Ekonomimiz güçlendikçe, üretim kapasitemiz arttıkça sözümüzün de itibarı arttı. Takip eden ülke konumundan üreten ve ürettiğini ihraç eden ülke konumuna geldik. Bunları 18 yılda gerçekleştirdik. Herkesin ufku denizi kadardır derler. Biz kısa vadeli başarıların değil asırlık hedeflerin peşinde koşuyoruz. Kat ettiğimiz aşamalar elbette önemlidir. Yaptıklarımız hayallerimizin küçük bir kısmıdır. Kanal İstanbul gibi daha gerçeği dönüştürecek muhteşem projelerimiz var. 2023, 2053, 2071 gibi çağı aşan vizyonlarımız var. Bunları da birlikte gerçeğe dönüştüreceğiz. Başarı hikayelerimizi ülkemizin sıkıntıya girmesini bekleyen muhterislerle değil sizlerle yazacağız.”

‘2 AŞIMIZDA HAYVAN DENEYLERİ BAŞARILI’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki korona virüsü aşısı çalışmaları hakkında da bilgi verdi  Erdoğan şunları söyledi:

“Dünya Sağlık Örgütü listesinde yerli aşı geliştiren ülkeler arsında ABD ve Çin’in ardından üçüncü sırada yer alıyoruz. 2 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamladı. Aşının yanında ilaç geliştirme faaliyetlerimiz de tüm hızıyla devam ediyor. Hatta bunlardan birisi etik kurulu onayını da alarak insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldi.Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz kurumumuzun onayının ardından inşallah bu çalışmaları süratle başlatacağız.Hekimlerimiz tarafından yoğun şekilde kullanılan favipiravir etkin maddesini baştan sona 8 basamağı içerek şekilde sentezledik, ruhsatlı ve ticari bir ürüne dönüştürdük. Covid-19 Platformuyla başlayan birlikte çalışma ve üretme kültürünü bundan sonraki projelerle de sürdüreceğiz.”

‘ULUSLARARASI STANDARTLARDA SİLAH TESTLERİ YAPILABİLECEK’ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Motor Mükemmeliyet Merkezi’nde demiryolu, denizcilik, jeneratör ve özel amaçlı kullanıma uygun motorların yurt içinde test edilebileceğini, bu sayede hem firmaların yurt dışındaki laboratuvarlara para vermekten kurtulacağını hem de büyük bütçeli motor geliştirme projelerinin ülkede yapılacağını da söyledi.

Özellikle Fotovoltaik Performans ve Güvenlik Test Merkezi’nde güneş enerjisi uygulamalarında kullanılan cihazların kalibrasyonları ve test ölçümlerinin gerçekleştirileceğini aktaran Erdoğan, böylece yerli üreticilere zaman ve maliyet avantajı sağlayacaklarını belirtti.

TÜBİTAK SAGE Çevresel Test Merkezi sayesinde silah sistem projeleri başta olmak üzere tüm çevre şart testlerinin, uluslararası standartlarda Türkiye’de icra edileceğini anlatan Erdoğan, yine SAGE bünyesinde kurdukları yeni araştırma geliştirme hizmet binasıyla milli mühimmatların tasarımı, yazılımı ve simülasyonu alanlarında stratejik çalışmaların yürütüleceğini açıkladı.