HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, kendisine yönelik suikast girişimine ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Demirtaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği suç duyurusu dilekçesinde, kimliği belirlenemeyen şahısların "Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs" suçunu işlediklerini bildirdi.

ARAŞTIRILSIN TALEBİ

Dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

"22.11.2015 tarihinde ve 18.00 sularında Diyarbakır İli Kayapınar İlçesinde bulunduğu esnada müvekkil Demirtaş’a eşlik eden koruma polislerince müvekkilin tahsisinde bulunan 21 EL 114 plakalı zırhlı aracın makam koltuğunun bulunduğu sağ arka tarafta, kafa hizasında yuvarlak, düzgün hatlı bir izi fark etmeleri üzerine müvekkile yönelik bir suikast teşebbüsü olup olmadığının araştırılması zorunluluğu hasıl olmuştur."

'HÜKÜMET VE MEDYA LİNÇ KAMPANYASI BAŞLATTI'

Diyarbakır Valiliği'nin açıklamasına da yer verilen dilekçede, "Müvekkile, yapılan kriminal incelemenin ön sonucu dışında kamu birimleri tarafından herhangi bir açıklama bu zamana değin yapılmamıştır" denildi.

Son zamanlarda gerek hükümet mensuplarının gerekse hükümete yakın medya gruplarının HDP ve parti mensuplarını hedef alan, kriminalize eden, kutuplaştıran ve suça teşvik eden söylemleri neticesinde açık bir linç kampanyası başlatıldığına dikkat çekilen dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

"Nitekim bu linç kampanyasının örneklerini yakın zaman önce geçtiğimiz mayıs ayında Adana ve Mersin HDP binalarına ve Diyarbakır HDP mitingine yapılan bombalı saldırılar, Suruç Katliamı ve en son olarak da Ankara Tren Garı Katliamı’nda en acı bir biçimde şahit olduk. Sadece Temmuz ayından bu yana dahi yaklaşık 300 sivil çatışma ve saldırılarda hayatını kaybetmiş, 127 HDP binası saldırıların hedefi olmuş, hatta birçok merkezde de olduğu üzere Ankara’da bulunan parti genel merkez binası içerisinde parti çalışanları bulunduğu halde hunharca yakılmıştır."

'EŞ GENEL BAŞKANLARIN HAYATLARI HEDEF ALINDI'

HDP'ye yönelik suçlara ilişkin uygulanan cezasızlık politikasına da değinilen dilekçede, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'a dönük Silvan'daki saldırı da hatırlatıldı. "Her iki vakada da HDP Eş Genel Başkanlarına yönelik gerçekleşen bu saldırıların benzerliği net bir şekilde görülmektedir. Parti Eş Genel Başkanlarının hayatlarının hedef alındığı açıktır" vurgusunda bulunulan dilekçede, şunlar da kaydedildi:

'VALİLİĞİN AÇIKLAMASINA İTİBAR ETMİYORUZ'

"Son vakada müvekkil Demirtaş’a yönelik bir saldırı olmadığı açıklamasını Valilik, yüzeysel bir şekilde yapmıştır. Alelacele ön kriminal rapor ile sonuca kavuşturulacak bir durum olmayan böylesine önemli bir konuda Valiliğin araştırmayı derinleştirmeden yapmış olduğu açıklamayı suçu örtmeye yönelik ve suikast gibi ciddi bir iddia karşısında yapılan gayriciddi bir açıklama olarak yorumlamaktayız. Balistik inceleme dahi yapılmadan Diyarbakır emniyetinin ön kriminal raporu ile geçiştirilemeyecek kadar ciddi bir iddia ile karşı karşıya olunduğu gerçekliği üzerinden ciddi bir soruşturma yürütülmesi gerektiği aşikârdır. Diyarbakır gibi her tarafa MOBESE kurulan ve herkesin attığı adımın sürekli izlendiği bir ilde yaşanan bu olayın en küçük ayrıntısına kadar araştırılması gerekmektedir. Bu noktada yeterli araştırma yapılmadan gerçekleşen Valiliğin bahsedilen açıklamasının yukarıda özetlenen cezasızlık politikalarının bir yansıması olduğunu ve bu beyanlarına itibar etmediğimizi belirtiyoruz.

"Müvekkil Demirtaş’a yönelik teşebbüs aşamasında kalan bir suikast olup olmadığı noktasında yapılacak soruşturma neticesinde tespit edilebilecek şüpheli tüm hususların netleşmesi ise elbette Savcılığınızın görevidir. Belirtilen kaygılarla basında ve kamuoyunda da geniş yer bulan yukarıda değindiğimiz konuya ilişkin Savcılığınız nezdinde yeterli ve etkin bir soruşturma yapılmasını isteme zorunluluğu tarafımızca hasıl olmuştur."

Suç duyurusu dilekçesinde, suikast girişiminde bulunanların tespit edilmesi ve haklarında kamu davası açılması istendi.