Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran ile ilişkilerde farklı görüşler olsa da bölgedeki çatışmaların sona ermesi için ortak perspektif geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Davutoğlu ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu iki ülkenin fikir ayrılıklarına rağmen bölgedeki  çatışmaları durdurmak için ortak perspektif geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu konuşmasında, “Bölgenin kaderi bölge dışı aktörlere bırakılmamalıdır. Bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasında Türkiye ve İran’ın ilişkisi çok önemlidir. İkili ilişkilerde potansiyeli değerlendirirsek ortak bir zeminde buluşmamız kolaylaşır, bölgedeki sorunları çözeriz. Önümüzdeki günlerde birlikte çalışmamız hem iki ülke için hem bölge için önemlidir” dedi.

Davutoğlu İran’ın nükleer anlaşmayı imzalamasından sonra önünün açıldığını ve dünya ile entegre olmaya başladığını belirterek iki ülke arasındaki 30 milyar dolar ticaret hacminin önündeki en büyük engelin de kalktığını söyledi.

“Bölgemiz çok karmaşık sorunlarla karşı karşıyadır” diyen İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri de “İki ülkenin ortak çıkarı bölgede barışı gerektirmektedir” şeklinde konuştu.

Türkiye ile ikili ilişkiler konusunda çok güzel sonuçlara varıldığını söyleyen Cihangiri “Başbakan’ın ziyareti bir dönüm noktasıdır” dedi.

İran ile Türkiye arasında özellikle Suriye iç savaşının çözümü konusunda derin fikir ayrılıkları ortaya çıkmıştı.