Türkiye'nin dört bir yanında devam eden Kobani direnişi nedeniyle Ankara 'da düzenlenen 'Güvenlik Zirvesi'nin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklamalarda bulundu. Davutoğlu açıklamasında HDP'yi hedef gösterdi, "Demokrasiye saygı gösteren herkes bu partiye (HDP) tepki göstermeli," dedi. Başbakan Davutoğlu, gösterilere yönelik polis şiddetinin de süreceğinin işaretini verdi: "Kamu düzeni ne suretle olursa olsun sağlanacaktır. Tüm birimler ve valiler gerekli talimatları almıştır. Güvenlik güçlerimiz 24 saat görev başında."

Davutoğlu'nun açıklamasında şu başlıklar öne çıktı:

* Suriye'de rejimle işbirliği yapanların (YPG) Türkiye'yi itham etme ve suçlama hakkı yok. 200 bin Kobanili, bu vandalizmi yapanlara değil, Türkiye’ye sığındı. Kim ne dersi desin Suriye'deki tüm mazlumlara sahip çıkmaya devam edeceğiz."

* 19 vatandaşımızı kaybettik, 145 vatandaşımız yaralı. Yaklaşık 350 kişi gözaltında.

* Demokrasiye saygı gösteren herkes bu partiye (HDP) tepki göstermeli. Demokrasiden yanaysanız bunu açıklayın, eğer başka bir niyetiniz varsa bizden de buna göre muamele görecekler. Bu çağrıyı yapanlar (HDP'nin eylem çağrısı) bu çağrının altında kaldıklarını da kendileri görüyor. Bu devleti hiçbir şeye feda etmeyiz.

 * Çözüm süreci ve kamu düzeni birbirinin alternatifi değildir. Kamu düzeni tesis etmek konusunda hiçbir tereddüt göstermeyeceğiz. Nasıl bir vandalizmin tırmandırılmaya çalışıldığını hepiniz görüyorsunuz. Bütün vatandaşları sükunetle olayları takip etmeye çağırıyorum. Sakın ola bir tahrike kapılmayın. Hiç kimse çözüm sürecinin arkasına saklanarak, bunu kullanarak kamu düzenini bozmaya çalışırlarsa bilsinler ki gerekli olanı yaparız. Çözüm sürecini vandalizme kurban etmeyiz.

* CHP Genel Başkan yardımcısı tweet yolluyor, Gezi'yle bir tutup halkı sokağa çağırıyor. Ana muhalefet partisine de sesleniyorum. Kılıçdaroğlu , Genel Başkan Yardımcısı'na sormalıdır; O tweet'i neden attı? Halkı sokağa neden çağırdı?

* Kürt kardeşlerime sesleniyorum, Kobani’deki zulme nasıl karşı çıktıysak sizin üzerinizde baskı kuran bu vandallara da engel de oluruz.

* Kamu düzeni ne suretle olursa olsun sağlanacaktır. Tüm birimler ve valiler gerekli talimatları almıştır. Güvenlik güçlerimiz 24 saat görev başında.

* Uluslararası topluma sesleniyorum. Suriye'de varil bombalarına, kimyasal silahlara sessiz kalanlar Türkiye'nin bu sorunu çözmesi gerektiğine yönelik algı yaratmaya çalışıyorlar. Uluslararası toplum Suriye'deki bütün kardeşlerimi güven altına almadıkça bu olayların arkası kesilmez.