Radikal'i haberine göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Malik Ejder Özdemir ile Veli Ağbaba, Nurettin Demir, Diyarbakır'a geçerek Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hatip Dicle ve gazetecilerle görüştü.

Yaklaşık 4 saat süren görüşmenin ardından milletvekili Malik Ejder Özdemir, tutukluluklarla görüştüklerini cezaevi koşullarını incelediklerini, özellikle iddianamelerle ilgili bir görüşme yaptıklarını söyledi. Özdemir, şöyle dedi:

"İDDİANAMELER ÇOK YÜZEYSEL HAZIRLANMIŞ"

"Bu iddianamelerin çok yüzeysel hazırlandığını, insanları sanki siyasi olarak gördüklerini, olayların da siyasi olarak takip edildiğini gördük. Adil yargılanma hukuk ve hukuksuzluk ile ilgili işlemlerin yapıldığını gördük. Cezaevlerindeki yaşam koşulları ve yaşanan olaylarla ilgili sıkıntıları gördük ve dinledik. Bunları raporlaştıracağız. Cumhuriyet Halk Partisi Cezaevi Grubu olarak biz çalışmalarımızı yapıyoruz. Şimdiye kadar 40’tan fazla cezaevini dolaştık. Hazırlığımız rapor da 85’i buldu. Bununla ilgili de bir rapor oluşturacağız ve bunları genel başkanımızla birlikte kamuoyuna duyuracağız.

"AÇLIK GREVLERİNDEN SONRA İNSANLAR UZAK YERLERE GÖNDERİLDİ"

"Özellikle bu açlık grevleri eylemlerinden sonra, eylem bittikten sonra bu yöredeki özellikle ceza almış kişileri uzak yerlere Karadeniz veya batıya göndererek hem ailelerinden, hem bölgelerinden koparıyorlar. Bu ciddi bir sorun zaten yoksul insanlar yakınları gidemediği için birde yalnızlaştırmayı daha da ağırlaştırmış durumdalar. Bunu gizli kapaklı gibi yapıyorlar. Sözüm ona kamuoyundan gizli yapıyorlar. Bunun rahatsızlığını gördük sayı olarak bir şey söylemeyeceğim, ama oldukça yoğunmuş. Hemen hemen görüştüğümüzü milletvekili, gazeteciler ve diğer tutukluların en önemli sorun olarak bunu söylediler."

"9 VEKİLİN TUTUKLULUĞU KABUL EDİLEMEZ"

Milletvekili Nurettin Demir de geçen dönemde TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi olduğunu hatırlatarak Türkiye’deki cezaevlerinin fiziki koşulları konusunda tespitleri olduğunu söyledi. Demir ise şöyle konuştu:

"Yemeklerden şikayet var, akmayan sular var, sağlık sorunları var. Bunların ötesinde Türkiye’nin en önemli problemi bir adaletsizlik ve hukuksuzluk var. Tutuklu milletvekili arkadaşlarımızla görüştük. Gazeteciler de tutuklu burada. Oysa Adalet Bakanı zaman zaman da Başbakan Türkiye’de gazeteciler mesleklerinden dolayı tutuklu değiller terör örgütü üyesi oldukları için tutuklu deniliyor. Oysa bugün burada görüştüğümüz gazeteci arkadaşlarımızın tamamı gazetecilerinden dolayı tutuklu olduklarını söylüyorlar. Milletvekillerinin tutuklu olmasını da kabullenmemiz mümkün değil. 24’üncü dönem parlamentosu hala bu ayıbın altında bulunuyor. 9 milletvekilinin tutuklu olmasını kabul etmemiz mümkün değil."

"SİLİVRİ'DEKİ HUKUKSUZLUK DİYARBAKIR'DA DA VAR"

Milletvekili Veli Ağbaba da "Biz bugün Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak tutuklu milletvekillerini ziyaret ettik. Şunu belirtmek isterim ki Silivri’de ne varsa Diyarbakır cezaevinde de aynı hukuksuzluk, adaletsiz yargılanmalar var. Burada da devam ediyor. Burada milletvekilliği elinden alınan Hatip Dicle ve gazeteci arkadaşlarla görüştük. Şuanda dünyada örneği olmayan ama Türkiye’de bulunan 8 tutuklu milletvekili ile görüşmüş olduk" dedi.