Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rakka operasyonu öncesinde YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) ABD’nin silah sevkiyatına başlamasına tepki gösterdi.

YPG’ye yapılan silah yardımının ‘riskli’ olduğunu savunan Çavuşoğlu, "Suriye'deki YPG'ye yapılacak yardım konusunda bizim tutumumuz nettir. YPG'ye verilen desteğin ne kadar riskli olduğunu vurguluyoruz. Terör örgütüne verilen silahlar tüm insanlığa karşı kullanabilir. Avrupa'nın birçok ülkesinde bu endişe var. Suriye'de istikrar arıyorsak bu yanlıştan dönmek lazım" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Her görüştüğümüzde Avrupalı ve Amerikalı dostlarımız, bize '2012-2013 yıllarında Türkiye'nin tavsiyelerini dikkate almadığımız için üzüntü duyuyoruz' diyorlar. Bugünkü tavsiyelerimizi de dikkate almalarında fayda var.

2-3 sene sonra yine aynı sözleri duymaktan memnun olmayacağız, bugün duymaktan memnun olmadığımız gibi. Çünkü bunun bir faydası yok. İş, işten geçiyor. Çok dikkatli olmamız lazım.

Biz, Astana süreciyle beraber de çatışmasızlık bölgelerini güçlendirmek istiyoruz ve ihlalleri engellemek istiyoruz. Güven artırıcı adımlarla beraber de siyasi çözüme de odaklanmak istiyoruz.

Terörle mücadele önemli ama en az DEAŞ'la [IŞİD] veya terör örgütleriyle mücadele kadar siyasi çözüme odaklanma da önemlidir. Burada boşluk bırakmamamız gerekiyor.

Siyasi çözüm olmazsa istikrar olmazsa DEAŞ'ı yenersiniz; ama bu sefer yeni isimle başka terör örgütü ortaya çıkar. Terörün bitmesi mümkün olmaz. En iyi çözüm, siyasi çözümdür.”

Afganistan'ın başkenti Kabil'de 80 kişinin ölümüne yol açan bombalı araçla saldırıyı da kınayan Çavuşoğlu, "Kabil'deki saldırı en güvenli bölgede meydana geldi. Saldırı Almanya ve Hindistan büyükelçiliklerinin önünde meydana geldi. Bizim büyükelçiliğimiz bunlara komşu. Patlamanın etkisiyle büyükelçilik binamız hasar gördü. Personelimizden yaralanan olmadı ama o bölgeden tahliye edeceğiz" diye konuştu.