Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "AB Türkiye aleyhine kararlar alırsa bunun karşılığını vermek zorunda kalacağız. Bu da çözüme katkı sunmaz, daha da derinleştirir" dedi.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Sorunların üstesinden AB ile birlikte gelmeliyiz. Yunanistan-Rum kesimi ilişkilerimizi rehin aldı. Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konusunda bir tıkanma var."

"Almanya'nın dönem başkanlığında gümrük birliğinin modernizasyonu önemli. Vize serbestisi de AB'nin bir sözüdür. Sevseniz de sevmeseniz de bunu yerine getirmek zorundasınız."

Fransa'nın Libya'da Halife Hafter'e verdiği desteği de eleştiren Dışişleri Bakanı, "En son Doğu Akdeniz'de bir taciz iddiasında bulundu ama doğruyu söylemediğini biz ispatladık. NATO ve AB bunu söyleyemez ama biz açık söylüyoruz. Fransa burada dürüst davranmadı. Fransa'nın Türkiye'den özür dilemesi gerekiyor" dedi.

Gelecek hafta Dışişleri Bakanları Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun Doğu Akdeniz ve Türkiye'nin oynadığı rol üzerine toplanacağını belirten Borrell ise "Avrupa için Doğu Akdeniz kilit bir bölge" dedi.

Libya konusunun da ele alındığını belirten Borrell, "Katılımcıların hepsi Libya'daki ihtilafın sona ermesi için çalışmalı. Libya'nın barış ve istikrara geri dönebilmesi isteğini biz de paylaşıyoruz" diye konuştu.