Başbakan Binali Yıldırım, "Musul'daki kara harekâtında şu an yer almamıza gerek yok. Koalisyon güçleri içerisinde hava ve kara unsurları var. Hava unsurları içerisinde Türkiye yer alacak” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Afyonkarahisar'da düzenlenen ortak yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları;

(Musul'daki operasyon) Koalisyon güçleri içerisinde hava ve kara unsurları var. Hava unsurları içerisinde Türkiye yer alacak. Bir hava harekatında ihtiyaç duyulduğunda bizim uçaklarımız da operasyona katılacak. Burada bir tereddüt yok, mutabakat sağlanmış durumda. Kara operasyonunda zaten şu anda Irak'ın resmi askerleri, polisi, güçleriyle Peşmergeler doğrudan yer alıyor.

Ayrıca bizim Başika kampında eğittiğimiz Ninova Muhafızları var. Irak içerisinde diğer milis gruplar var. Dolayısıyla şu anda koalisyon güçlerinden doğrudan operasyonda yer alan başka ülke unsurları yok.

ABD lojistik destek veriyor, arka planda Amerika da yer alıyor. Dolayısıyla kara harekatında şu anda bizim, aktif olarak operasyonların içerisinde yer almamızı gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

Amaç DEAŞ'in temizlenmesiyse Başika'da bunu yapıyoruz. Yeni Kerbelalar oluşmasın istiyoruz. Terör, göçe ve mezhep savaşına kayıtsız kalamayız. Ülkemizin başını ağrıtan PKK terörünün barındığı ülke Irak.

Irak bize laf edeceğine önce bize orada bulunan ve ülkemizi rahatsız eden yıllardır sivil insanların hayatına kasteden, güvenlik güçlerimizi şehit eden, bu alçak hain bölücü PKK terör örgütüne yataklık yapmasınlar.

Önce ülkelerine sahip çıksınlar, ülkelerindeki terör örgütlerini zapturapta alamıyorlar Türkiye'ye kafa tutuyorlar. Türkiye olmadan bölgede plan yapmak akla ziyandır. Bölge Misak-ı Milli sınırları içindedir. Biz bir yayılım politikası içinde değiliz.

MİNBİC'İN BOŞALTILMASI
 
Obama ile Cumhurbaşkanımız açık açık konuştu ve anlaştı. Harekat bittiğinde YPG ve PYD unsurları Fırat'ın doğusuna çekilecek. Ama şimdi ayak diriyorlar. ABD söz mü geçiremiyor? Bu mümkün değil. Ağırdan alıyorlar biz bu konunun takipçisiyiz. Gerek Türkiye sınırları içerisinde gerek sınırda her türlü terör örgütü ile gerekli mücadeleyi yaparız ve kimseden izin de almayacağız.
 
'BAŞKANLIK SİSTEMİ'
 
Sayın Devlet Bahçeli zaman zaman sürpriz çıkışlar yapar ve bu çıkışlar Türkiye'nin sorunlarının çözümüne kapı aralar bu konuda Bahçeli'nin yeni bir buluşu yok.
 
2007'de vesayet odaklı CHP Cumhurbaşkanlğı seçiminde mızıkçılık yapmasa, icat çıkarmasa belki bunlar olmayacaktı. Hatırlayın bize seçtirmiyorsanız millete gideriz böyle karar alırız. Bizim anaysamız parlamenter sistemiz öngörüyor.
 
Mevcut durum ile anayasa çelişki içinde. Bunu düzeltmek lazım. Kılıçdaroğlu, oturduğu koltuğu görmezden geliyor. Parlamentoda milletvekili olarak, ana muhalefet partisi başkanı olup da parlamentoyu yok saymak gibi bir gaflet olamaz. O da seçilerek gelmedi mi? Onun millete sorumluluğu yok mu? Başkanlık sisteminde parlamento daha da güçleniyor. Siyasi parti başkanlarının sevk ve idaresinden başka oradaki milletvekilleri kendi özgür iradelerini daha çok yansıtacak.
 
Ülkenin birliği için olmazsa olmaz bir şey. Başkanlığın kapısı 15 Temmuz gecesi açıldı. Önemi bilinmiyordu.
 
Başkan seçimle gelecek, yasama denetleyecek. Sistemde başkan 5 yıllığına seçilecek. Değişikliği bir defa yapalım, milleti meşgul etmeyelim. Başkanlık sistemi için istişare yapacağız.
 
Üniter olacak, vatandaşlık tanımı tartışmaya açılmayacak.
 
HDP bizim gündemimizde yok. MHP ve CHP'den bu konuyla ilgili destek bekliyoruz. Kılıçdaroğlu'na birkez daha çağrı yapıyorum. Halkın iradesine karşı duruş sergilemek, ben partime, kendime güvenmiyorum demektir.
 
Sayın Baykal bir açılım yapmak istedi hemen çullandılar, bir açıklama yapmak zorunda kaldı.