HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, İstanbul Sözleşmesinin 10’uncu yıl dönümü vesilesiyle Diyarbakır’da basın açıklaması yaptı.

İstanbul'da ise HDP'nin kadın milletvekillerinden Serpil Kemalbay, Dilşat Canbaz, Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy katledilen 106 kadının isminin bulunduğu pankartı açarak İstiklal Caddesi'nde bir eylem yaptı.

Diyarbakır Surlarına 2021 yılının ilk 4 ayında katledilen 106 kadının isimlerinin bulunduğu pankartı asan HDP’li kadın milletvekilleriyle birlikte açıklama yapan Başaran şunları söyledi:

İstanbul Sözleşmesi’nin toplumun yarısı olan kadınların yaşam güvencesi olduğunu ifade etmek için bir araya geldik. Bugün Amed’de Diyarbakır Surlarına 2021 yılından bugüne 4 ay içerisinde katledilen 106 kadın arkadaşımızın, kız kardeşimizin ismini içeren pankartları astık ve bütün kamuoyunun bilgisine ve ilgisine sunduk.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ AKP GENEL BAŞKANININ LÜTFUYLA KADINLARA VERİLEN BİR KAZANIM DEĞİLDİR’

20 Mart'ta AKP Genel Başkanı bir gece yarısı darbesiyle, bütün Meclis'in ortaklaşması ve kadınların büyük mücadelesi ile imzalanmış olan İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiğini bir gece yarısı kararıyla açıkladı. O günden bugüne Türkiye ve Kürdistan'da kadınlar her gün bu tek adam darbesini kabul etmediklerini, İstanbul Sözleşmesi’nin AKP Genel Başkanının lütfuyla kadınlara verilen bir kazanım olmadığını, kadınların emek emek, bedel bedel, büyük mücadeleler sonucu elde ettikleri bir kazanım olduğunu ve vazgeçmeyeceklerini ifade ediyorlar.

‘BÜTÜN DÜNYADA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN ORTAK EYLEMLER DÜZENLENİYOR’

Bugün İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yıl dönümü. Bütün dünyada şu anda İstanbul Sözleşmesi ile ilgili kadınlar ortak eylemler düzenliyor. Pandemi sürecindeyiz, tam kapanma söz konusu, ama kadınlar hala şiddete maruz kalmaya erkekler tarafından katledilmeye devam ediyor. Kadınlar kapanmada bütün çağrılarımıza rağmen korunmuyor, çünkü AKP iktidarı siyasete başladığı günden bugüne kadın düşmanı politikalarından vazgeçmedi. Hız kesmeden bunları yürütüyor. "Eve kapanın" diyor ama evde kadınlar şiddete maruz kalmaya, aşsız ve işsiz kalmaya devam ediyor. İşte tam bu nedenle biz HDP Kadın Meclisi olarak Diyarbakır’dan bir hakikate dikkat çekmek istiyoruz.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANIYOR OLSAYDI...’

Bakın eğer İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı şu pankartta adları geçen 106 kadın yaşıyor olacaktı. Bugün tacize, istismara maruz kalan çocukların hakları hukukla korunacak, çocuklar istismara maruz kalmayacaktı. İstanbul Sözleşmesi uygulanmış olsa erkekler cezaevlerinden kadınları arayıp tehdit etme cesareti gösteremeyecekti, erkek yargının kendi suçlarını aklayacağını ve meşrulaştıracağını, destekleyeceğini düşünerek bu kadar pervasızca şiddet uygulamayacaktı. İstanbul Sözleşmesi feshedilmemiş olsa 23 defa koruma kararı alan bir kadın katledilmeyecekti, kadınlar her gün toplumsal cinsiyet eşitliği ve ayrımcılık ile yüz yüze kalmayacaktı.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YÜRÜRLÜKTEDİR, BİZ BİTTİ DEMEDEN BU İŞ BİTMEYECEK’

Bizler İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Çünkü İstanbul Sözleşmesi fesh edilmemiştir. İstanbul Sözleşmesi uygulamadadır. Tek adam “imzamı çektim” dedi diye bu iş bitmemiştir. Daha kadınlar son sözünü söylememiştir. Biz bitmedi demeden bu mesele bitmeyecektir. Bugün sosyal medyada kadınlar bir hashtag çalışması başlattı. #İstanbulSözleşmesi10uncuYılında ve #Vazgeçmiyoruz etiketleriyle bütün kadınları sosyal medya üzerinden İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya davet ediyoruz.

‘BÜTÜN KADINLARI İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

Yaptığınız el ilanlarıyla ve pankartlarla pencerelerinizden, evlerinizden İstanbul Sözleşmesine sahip çıktığınızı ifade edin. Bugün yaşamımızı koruma günüdür. İnanıyoruz ki biz kadınlar bu iktidarı devirip yönetmeye başladığımızda bu ülkeyi yaşanabilir bir hale getireceğiz ve kazanan kadınlar, kadınların yaşam ve özgürlük mücadelesi olacak.