Başta Lice olmak üzere bölgede süren askeri operasyonları AKP'nin KCK'ye cevabı olarak değerlendiren HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AKP'nin iç savaşla ya seçimi erteleme ya da kaos ve çatışma ortamında sandığa yönelik müdahalelerde bulunup seçim sonucunu değiştirme peşinde olduğuna dikkat çekti. KCK'nin "eylemsizlik" kararına değinen Baluken, KCK'ye çağrıda bulunan çevrelerin karara sahip çıkması gerektiğine vurgu yaptı.

KCK'nin almış olduğu "eylemsizlik" kararını değerlendiren HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, KCK'nin kararına rağmen, AKP'nin Lice, Dersim ve Muş başta olmak üzere  birçok bölgede savaş politikalarına devam ettiğini söyledi.

Lice'de süren askeri operasyonu KCK'nin tutumuna karşı bir cevap olarak değerlendirmek gerektiğini dile getiren Baluken, Ankara katliamını yapanların aynı anda, Sur, Yenişehir, Dargeçit, Nusaybin'de sokağa çıkma yasaklarıyla sivil katliamlara zemin hazırladıklarına dikkat çekti.

Yine aynı süreçte Lice'de hava operasyonlarıyla 8 HPG'liyi katleden bir anlayışın çatışma ve kaosun sürdürmede ısrar anlamına geldiğine vurgu yapan Baluken, Ankara, Diyarbakır, Nusaybin, Lice'deki sivil katliam girişimleri ve Lice kırsalında PKK’lilere dönük imha operasyonlarının tamamının Saray ve AKP kökenli olduğunu vurguladı. Baluken, bu operasyonların tamamının ülkeyi iç savaş ortamına sürükleme çabası olduğuna dikkat çekti.

'AKP SAVAŞLA SEÇİMİ ERTELEME PEŞİNDE’       

KCK'nin aldığı "eylemsizlik" kararı ile Kürt halkının AKP'nin yapmak istediği katliamları teşhir ettiğini söyleyen Baluken, kararla birlikle maskesi düşen AKP'nin farklı arayışlara girdiğini belirtti. Baluken, "AKP, Gever, Lice'de katliam girişiminde bulunarak ve halkın kutsal değerlerine saldırarak halkı sokağa çekme ve kaos ortamını derinleştirmenin peşinde. Lice'de devam eden sokağa çıkma yasağı var. Canlı kalkanların bulunduğu alanlara top atışları yapılıyor. Şehitlik alanlarına operasyon yapıp yıkma girişimi var. AKP, Lice gibi hassas bir yerde bu kritik süreçte tekrar bir provokasyon peşinde. Yine eş zamanlı Gever'de 2 genç katledildi. Şırnak'ta devlet terörü devreye kondu. AKP iç savaşla ya seçimi erteleme ya da bu kaos ve çatışma ortamında sandığa yönelik darbe zihniyetiyle müdahaleler yapıp, seçim sonucunu değiştirme peşindedir" dedi.

'BİR TEK HDP'NİN ALANLARDA OLMASI YETMEZ’            

Çatışmaların yoğun olduğu dönemlerde gerek iç kamuoyunda, gerekse de dış kamuoyunda eylemsizlik çağrıları defalarca yapıldığını hatırlatan Baluken, KCK'nin AKP'nin tüm savaş politikalarına rağmen yapılan çağrılara verdiği değerle eylemsizlik kararı aldığını vurguladı.

Baluken, "Şimdi de tam da bu çevrelerin tamamı bu eylemsizlik tutumuna sahip çıkması gereken günlerden geçiyoruz. Bu tutuma karşı bir tek HDP'nin alanda olması, mücadelede, direnişte olması yetmez. Türkiye'deki tüm barış ve demokrasi çevrelerin HDP ile birlikte AKP'nin bu savaş politikalarına karşı büyük bir barış direnişi geliştirmesi lazım. Yine uluslararası kamuoyunun AKP'nin bu operasyonlarını sorgulayarak, bunları mahkum etmesi lazım. AKP'nin savaş politikaları, Türkiye'de ve Ortadoğu'da büyük bir tehlike yaratacağı bilinmesi gerekiyor" diye konuştu. (DİHA)