Meclis'te basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, eş genel başkanlar, milletvekilleri ile bakanların Cizre’ye sokulmamasına tepki gösterdi.

Cizre'de sokağa çıkma yasağının 7. gününe girdiğini hatırlatan Baluken, dün gece 7 insanın katledildiğini söyledi, "AKP devleti Roboskî katliamı gibi kendi karnesine Cizre'de yeni bir katliam eklemiştir" dedi.

Baluken, eşbaşkan, milletvekilleri ve bakanların, durumu normalleştirmek için Cizre'ye gittiği gün AKP'nin katliamla yanıt verdiğini belirtti, "Bu terör ablukası Gazze'ye yönelik İsrail tutumundan farklı değildir" dedi.

Halkın insani ihtiyaçlarını dahi karşılanmasının engellendiğine dikkat çeken Baluken, Şırnak Valisi'nin her gün suç işlediğini, yalan söylediğini belirtti, "Ekmek ve su dolu TIR'lar Cizre'den Vali'nin talimatı ile geri çevrildi. 7 gündür hastane hizmeti yok. Hastane karargah oldu" diye konuştu.

Baluken günlerdir yaşananlara ilişkin şu bilgileri verdi: "35 günlük bebek, çocuklar hastaneye gönderilemedi, Derin dondurucuda cenazeleri bekletildi. Gebe bir kadın, 70 yaşında felç geçiren kadın saatlerce ambulans için bekletildi. 7 çocuklu anneyi öldürdüler, onu almak için giden yakınlarını keskin nişancılar tarafından katlettiler."

'MOBİL HASTANE KURULMALI'

Cizre'ye yaralılar için bir an önce mobil hastane gönderilmesi gerektiğini belirten Baluken, Sağlık Bakanı'na seslendi, "Ne biçim Sağlık Bakanı'sın? 'Biz Cizre halkını gözden çıkardık' diyorsanız, dürüstçe söyleyin" dedi.

Baluken, "Saray'daki zat Cizre ile ilgili aleni yalan söylüyor. Cesaretin varsa Cizre'ye kadar bir git. Hangi saatlerde yasak var gör" diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi.

Halka saldırı emirlerini veren valilere seslenen Baluken, "Az kaldı, Saray düştüğünde, hepsi yargılanacaklar. Çocuklara, gebe kadınlara, cenazelere zulmetmesinler. Cizre'de kırılan fay hattı sadece onu Saray'dan indirmeyecek, insanlık suçundan yargılanacak" dedi.

'DARBE HUKUKU VAR'

Eş genel başkanlar, milletvekilleri ile bakanların ilçeye sokulmamasına tepki gösteren Baluken, "Bu durumda geçerli olan Saray hukukudur" diye konuştu.

Baluken, "Bir asker bir bakana kafa tutuyorsa, iş bitmiştir. Darbe hukuku vardır. Türkiye halklarının müdahil olması lazım" dedi.

Savaşın Erdoğan başkan ve AKP tek başına iktidar olamadığı için başlatıldığına dikkat çeken Baluken, Erdoğan'a "Tüm sivil ölümlerin sorumluluğu senin üzerinde" dedi. (ETHA)