HDP Mardin Milletvekili ve TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Üyesi Mithat Sancar, komisyonun raporuna ilişkin, açıklamalarda bulundu.

Raporda, Turgut Özal, Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel’e yer verildiğini dile getiren Sancar, “Recep Tayyip Erdoğan’ın adı raporda bir kere bile geçmiyor. Milat olarak kabul ettikleri 17/25 Aralık’a kadar iktidarlarında 11 yıl geçmiş. 11 yıl iktidarda tek başına kalmış bir partinin hiç mi siyasi sorumluluğu, iş birliği, katkısı yok? AKP’lilerin asıl derdi, AKP’nin darbe noktasına gelininceye kadarki siyasi sorumluluğunu örtbas etmek“ dedi.

“Bu kadar kalabalık bir uzman ekibi ve başlarında da Komisyon Başkanlık Divanı ile beş ay gibi bir süre çalışarak ortaya hiçbir şey söylemeyen bir rapor çıkardılar“ ifadelerini kullanan Sancar, 15 Temmuz’da neler yaşandığını tam olarak kimsenin bilmediğini, çeşitli spekülasyonlar olduğunu söyledi.

Sancar, tablonun netleştirilmemesi durumunda “kontrollü darbe“ iddiasının sürekli gündemde kalacağı değerlendirmesinde bulundu.

Komisyondaki AKP’li üyelerin darbe girişimini aydınlatma konusunda bir samimi olmadığını savunan Sancar, komisyona sürekli ilgisiz insanların davet edildiğini öne sürdü.

Darbe girişimini aydınlatmayı sağlayacak bilgilere sahip kişilerin davet edilmesi yönündeki önerilerinin kabul edilmediğini belirten Sancar, bunun komisyon çalışmaları üzerinde büyük bir şaibe yarattığını savundu.

‘HAKİKATİ AYDINLATACAK BİLGİ YOK’

Sancar, ortaya çıkan raporu yazmak için bu kadar çok uzmana ihtiyaç olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kadar kalabalık bir uzman ekibi ve başlarında da komisyon başkanlık divanı ile beş ay gibi bir süre çalışarak ortaya hiçbir şey söylemeyen bir rapor çıkardılar. Biz, üniversitede dönem ödevleri veriyoruz. İki, üç kişiden oluşan bir öğrenci grubuna, üç aylık bir süre tanıyarak böyle bir çalışma hazırlamalarını söyleseydim bu rapordan çok daha iyisini yazarlardı.

‘HAKİKATİ AYDINLATACAK KİŞİLERİN AÇIKLAMALARINA RAPORDA YER VERİLMEDİ’

Bu raporda, açık kaynaklardan alınmış bilgiler dışında hakikati aydınlatacak, başkalarının ulaşamayacağı bilgi yok. Bu hakikati ortaya çıkarmaya yardımcı olacak birkaç kişi çağırtmayı başardık ama onların ifadelerine de raporda yer verilmiyor."

Raporun, herkesin bildiği şeyleri tekrar ettiğini, Meclisin çalışmasının ve çıkan raporun böyle olmaması gerektiğini iddia eden Sancar, bu kadar yaygın bir örgütlenmesi olan grubun, devlet içinde bu kadar güçlü bir kadrolaşmayı sağlaması için çok güçlü bir siyasi desteğe ihtiyacı olacağını savundu.

‘SAMİMİ ÖZELEŞTİRİ YAPMAK GEREKİYOR’

Raporda, Turgut Özal, Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel’e yer verildiğini dile getiren Sancar, “Recep Tayyip Erdoğan’ın adı raporda bir kere bile geçmiyor. Milat olarak kabul ettikleri 17/25 Aralık’a kadar iktidarlarında 11 yıl geçmiş. 11 yıl iktidarda tek başına kalmış bir partinin hiç mi siyasi sorumluluğu, iş birliği, katkısı yok? Sorumluluk noktasında hiç olmazsa bir samimi özeleştiri yapmak gerekiyor. Bunların hiçbiri yok. AKP’lilerin asıl derdi, AKP’nin darbe noktasına gelininceye kadarki siyasi sorumluluğunu örtbas etmek. Araştırma komisyonu aydınlatmak için vardır. Bu rapor aydınlatmanın tam tersini yapıyor, hakikatleri karartıyor. O zaman da inandırıcı olması mümkün değildir“ dedi.

 ‘FETÖ’ soruşturmaları kapsamında 100 binden fazla kişinin ihraç edilip, tutuklandığını ve bunlarla ilgili tek bir delilin yeterli görüldüğünü ifade eden Sancar,  “Ancak cemaatin bütün kadrolarını devlete alan, yerleştiren ve koruyanların sorumlu tutulmaması toplumun vicdanında çok ağır bir yara“ diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Komisyona gönderdiği yanıtların “ciddiyetten uzak“ olduğunu savunan Sancar, Akar’ın yanıtının, kamuoyunda sürekli dile getirilen sorulara dair hiçbir inandırıcı cevap içermediğini, bazı yerlerinde özensiz davranıldığını, kritik bir olayda net saatler yerine “öğleden sonra“ gibi zaman dilimlerinin kullanıldığını ifade etti.

Sancar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın yanıtında da aynı şeylerin söz konusu olduğunu, herkesin bildiği olayların sıralandığını iddia etti.

‘RAPORDA KCK DAVALARINA YER VERİLMEDİ’

Mithat Sancar, raporda FETÖ’nün geçmişte manipüle ettiği, yönlendirdiği veya gerçekleştirdiği karanlık işler sıralanırken, Ergenekon’dan, Şike davasına kadar her şeyin sıralandığını fakat KCK davalarına yer verilmediğini söyledi.

Sancar, “Oysa Çözüm Süreci sırasında AKP temsilcileri sürekli ’KCK operasyonlarının cemaatin işi olduğunu’ söylüyorlardı. Buna rağmen bunlar yok sayılıyor. O zaman bu raporu yazanların, savunanların samimi olduğuna nasıl inanalım? Niyetleri darbeyi aydınlatmak değil. Darbede karanlık hatta çukur noktalar var. Bunların böyle kalmasını hedeflemişler.“ diye konuştu.

(Kaynak: belge.com.tr)