Hasan Cemal, Barış sürecinin bıçak sırtında, tehlikede olduğu uyarısında bulunarak,  bunun tek suçlusunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti.

Süreci böylesine kırılgan hale getiren Başbakan Erdoğan’ın ‘demokrasi korkusu’na vurguyu yapan Cemal, “Erdoğan, şimdi duruyor. Ama demokrasi pedalını çevirmesi gerekiyor... Yoksa bisiklet devrilebilir!” dedi.

Cemal, T24’teki yazısında, Lice’de yaşananlara dikkati çekerek, Ayla Akat Ata ve Ahmet Türk ile konuya ilişkin olarak yaptığı görüşmeyi aktardı.

İşte Cemal’in “Erdoğan, gerçekten bıçak sırtındaki ‘barış süreci’ni kurtarmak istiyor mu?” başlıklı yazısının o kısmı:

Çözüm süreci için Ocak ayında düğmeye basılmasından bu yana problemli bir yer olarak dikkati çekiyor, bu acılı yer. Önceki gün bir kişinin öldüğü ve dokuz kişinin yaralandığı Lice olayı bu bakımdan tedirginlik vericidir.

Her ikisi de, acı olaydan hemen sonra Lice’ye gitmiş olan BDP milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Ahmet Türk’le dün konuştum.

AYLA AKAT: ÇOK UMUT KIRICI BİR DURUM

Ayla Akat özetle dedi ki:

“Lice’de operasyonlar Ocak ayından beri hiç durmadı. Değişik bahanelerle hep devam etti. Lice’de farklı bir birim var. Karakol yapımına karşı çıkan 100-150 kişilik köylü grubu… Önce havaya ateş açılıyor. Panik halinde kaçış başlayınca, arkadan kısa süreli tarama geliyor. Ölen de, yaralananlar da hepsi kurşunu arkadan yemiş… Cenaze töreninde sürekli soruyorlardı, ‘Siz bu sürece hâlâ güvenecek misiniz?’ diye… Lice merkezinde geçen gece ne yazık ki taş üstünde taş kalmadı. Halkın öfkesi… Çok umut kırıcı bir durum…”

TÜRK: GÜVENSİZLİK ORTAMI DERİNLEŞİYOR

Dün öğleden sonra Ahmet Türk de bana şunları söyledi:

“Lice’de yaşananlar gerçekten çok acı. Gidip yerinde görünce, yaşananları dinleyince insanın içi acıyor. Nereye kulak versem hep aynı şey. Çözüm süreci konusunda güvensizlik ortamı derinleşiyor. Süreç her geçen gün bir aldatma, bir oyalama siyaseti olarak görülmeye başladı. Başbakan Erdoğan da duruyor, dişe dokunur bir açıklama yaptığı yok! Ne yeni anayasa konusunda, ne ana dilde eğitim konusunda, ne de seçim barajı konusunda… Son Akil İnsanlar toplantısında, ‘Partiler çalışsınlar, geçsinler yüzde 10 barajını’ demiş… Bu kadar ciddiyetten uzak bir tavır olabilir mi?”

Evet, Kürt siyasal hareketinin akil adamı Ahmet Türk’ün dediği gibi, güvensizlik ortamı derinleşirken bir kez daha soruyorum:

Erdoğan bıçak sırtına gelen ‘barış süreci’ni gerçekten kurtarmak istiyor mu?

Yazının tamamını okumak için tıklayınız