Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyüşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesini Twitter hesabından yaptığı paylaşımla eleştirdi.

Kararı, “367 kararı”na benzeten Gül, “Anayasa Mahkemesi’nin 2007 yılındaki haksız ‘367 Kararı’ karşısında ne hissettiysem, başka bir yüksek mahkeme olan Yüksek Seçim Kurulu’nun dün aldığı kararı duyunca aynı duyguları yaşadım. Yazık, bir arpa boyu yol alamamışız” ifadelerini kullandı.

367 KARARI NEDİR? 

AK Parti, 2007 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Abdullah Gül’ü aday gösterdi. TBMM’de, 27 Nisan 2007 günü yapılan seçimin ilk turunda 357 kabul oyu çıkmasına karşın 367 sayısına ulaşılamadığı için, seçim ikinci tura kaldı.

“Meclis’te en az 367 milletvekilinin bulunması gerekiyor” (Toplantı yeter sayısı 184 değil 367 olmalı) tezi ortaya atıldı. CHP seçimin ilk turunda bu sayı sağlanamadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu ve seçim iptal edildi.

Daha sonra yapılan iki yoklamada toplantı yeter sayısı bulanamayınca Cumhurbaşkanı seçilemedi. Bunun üzerine erken seçim kararı alındı.