ABD, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonda Suriye rejiminin hedef alınması şartına yanıt vererek asıl hedefin Beşar Esad değil IŞİD olduğunu yineledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, bugünkü toplantıda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Suriye yorumlarından Kobani’nin durumuyla ilgili Türkiye’yi yakından ilgilendiren birtakım soruyu yanıtladı.

Diken'den İlhan Tanır'ın haberine göre Psaki, Başbakan Davutoğlu’nun CNN’in ünlü programcısı Christina Amanpour’a söylediği, “Eğer Esad rejimi hedef alınırsa, Türkiye Suriye’ye ordu gönderebilir” demeciyle ilgili olarak ‘‘Pozisyonumuz değişmedi. Odak halen IŞİD. (Suriyeli) muhalifleri desteklemeye devam edeceğiz ama şimdilik yeni bir durum yok,’ demekle yetindi.

Psaki ayrıca ”Türkiye liderleri koalisyonda daha aktif ve önde gelen bir rol oynamak istediklerini söyledi. Biz bu rolün ne olduğunu ve fikirlerini konuşuyoruz. Şimdilik daha fazla detay vermek istemiyorum” yorumunda bulundu.

TAMPON BÖLGE HAKKINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye sınırında güvenli bölgenin olmaması halinde Türkiye’nin koalisyon üyesi olmayacağını belirtmesine karşılık Psaki, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yorumlarını gördük. Bu görüşmelerimizde koalisyondaki ortaklarımızla ne rol oynabileceklerine ve ihtiyaçlarına dair konuşmalarımız devam edecek. Şimdilik uçuşa yasak bölge veya tampon bölge hakkında neyin düşünüldüğü ve düşünülmediği üzerine hiçbir şey değişmedi” dedi.

Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada tampon bölgenin ‘aktif olarak düşünülmediği’ ve ‘yapılmasının zor olduğu belirtilmişti.

KOBANİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Psaki, IŞİD kuşatması altındaki Kobani kenti için yeterli sayıda hava saldırısı desteği sağlanmadığı yönündeki eleştirilere ise hava saldırılarının bir günlük değil, uzun bir operasyonun parçası olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Saldırıların devam edeceğini belirten Psaki, IŞİD’in Kobani’ye girdiği yönündeki haberleri ise henüz doğrulayamadıklarını açıkladı.

BİDEN KONUSUNU GEÇİŞTİRDİ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye’nin Suriye sınır politikasına getirdiği eleştiriler ve özrüyle ilgili olarak “Bizim herhangi bir ülkenin IŞİD’i desteklediğine dair delilimiz yok. Biz geleceğe bakıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda yabancı savaşçıların Suriye’ye geçişi hakkında endişelerimizi belirtmiştik” demekle yetindi ve Biden’in konuşmasını geçiştirmeye çalıştığı dikkat çekti.