Avrupa Birliği Türkiye ilerleme raporunu açıkladı.

İlerleme raporunu açıklayan AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Hahn, çözüm sürecine vurgu yaparak "Barış görüşmelerinin yeniden başlaması gereklidir" denildi. Raporda ifade özgürlüğündeki gerilemeye de dikkat çekti.

Raporda, Türkiye'nin reform hızını yavaşlattığı ve insan hakları ile temel özgürlükler konusundaki çabaların yetersiz kaldığı belirtildi.

Hahn, "Komisyon, Türkiye'de tırmanan şiddetin son bulmasını ve Kürt meselesinde çözüm için görüşmelere geri dönülmesini umuyor" ifadesini kullandı.

AFP'nin haberine göre, seçimden önce açıklanması beklenen, ancak ertelenen raporda Türkiye Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapmak ve mülteci krizi konusundaki işbirliği için övüldü.

İfade özgürlüğü konusunda "ciddi gerileme" olduğu ifade edilen raporda, yargının zayıfladığı belirtildi.

Raporda, PKK’ye karşı kapsamlı bir askeri operasyon başlatıldığını, Kürt Sorunu'nda çözüm sürecinin durma noktasına geldiği vurgulandı ve "Barış görüşmelerinin yeniden başlaması gereklidir" ifadesi yer aldı.

Raporun yayınlanmasının ardından açıklamalarda bulunan Hans, "Geçen yıl önemli eksiklikler, toplanma ve ifade özgürlüğünün yanı sıra yargı bağımsızlığını etkiledi" dedi.

Hans, gazetecilere yönelik artan baskı ve sindirme ortamına da vurgu yaptı.