Google’da yapılan aramalarda iyi performans göstermek ve web sitesi ziyaretlerini artırabilmek açısından SEO büyük önem taşıyor. SEO’da başarı sağlayabilmek için ise ilk adım SEO analizi yapmak. Web sitesinin SEO açısından eksikliklerinin belirlenmesi ve rakipler karşısında daha iyi performans gösterebilmek için yapılması gerekenlere karar verilmesi açısından SEO analizi oldukça önemlidir. Peki SEO analizi nedir? SEO analiz nasıl yapılır?

SEO Analizi Nedir?

SEO analizi, arama motoru optimizasyonlarının ilk ve en önemli aşaması denilebilir. SEO analizinin detaylı bir şekilde yapılması, optimizasyon açısından eksiklerin ve hataların belirlenmesini sağlar. Böylece sonraki çalışmalar için iyi bir temel oluşturulur. Analiz yapılırken çeşitli SEO araçları da kullanılır. Hem kullanılan araçların türü hem de analiz için izlenen yöntemin başarılı olması için bu alanda tecrübeli uzmanlardan destek almak gerekir. SEO analiz aşamalarını şöyle sıralayabilirsiniz:

  1. Google’daki genel görünürlük
  2. URL ve meta açıklamalar.
  3. Title ve headingler
  4. Gelen bağlantılar
  5. Spam puanı analizi
  6. Dahili bağlantılar
  7. Kırık link kontrolü
  8. İçerik analizi
  9. Görsel analizi
  10. Sayfa hızı kontrolü

SEO analizi yapılırken temel olarak 10 maddenin kontrol edildiğini söyleyebiliriz. Sitenin genel durumu belirlendikten sonra; daha detaylı bir SEO analizi raporu almak için çeşitli araçlar da kullanılabilir.

SEO Araçları

SEO araçları, analiz yaparken zaman kazanmak ve tüm detayları görebilmek açısından oldukça önemlidir. Yalnızca analiz edilen web sitesi için değil, rakipler için de analiz yapılması doğru bir strateji belirleyebilmek için büyük önem taşır. En sık kullanılan SEO araçları şöyledir:

  1. Ahrefs
  2. MOZ
  3. HubSpot’s Website Grader
  4. SEMrush
  5. Found’s SEO Denetim Aracı
  6. Google Search Console
  7. Majestic

SEO araçlarının doğru bir şekilde kullanılması detaylı bir rapor almak açısından önem taşır. SEO çalışması için strateji belirlemek ve sitenin SEO eksiklerini tamamlamak açısından detaylı SEO raporu şarttır.

TAMSEO olarak Ahrefs, MOZ, SEMrush gibi araçlarını etkili şekilde kullandığımız gibi SEO analizi için kendi hazırladığımız araçlar ve analiz yöntemlerinden de faydalanıyoruz. Arama motoru optimizasyonunda başarılı stratejiler oluşturmak ve kalıcı bir başarı sağlamak için detaylı rakip analizi yaparak sitenin zayıf ve güçlü yönlerini belirliyor; bir yandan eksikleri tamamlarken bir yandan da başarılı olan yönleri daha da güçlendiriyoruz. Sitenizin SEO puanını görmek için TAMSEO’da yer alan SEO araçlarını kullanarak SEO analizi yapabilirsiniz.