Türkiye, 31 Mart Pazar günü yerel ve mahalli yönetimleri belirlemek için sandık başına gitti. Sabah erken saatlerde başlayan oy verme işlemi, doğu illerinde 16’da, diğer illerde ise 17.00’de sona erdi. İstanbul, seçim heyecanının en çok yaşandığı illerden oldu.

31 Mart Pazar günü, İstanbul’da neler yaşandı?

Saha İzlenimleri: AKP’nin Muhtar Adayları Birbirleriyle Yarıştı

Saat 08.30: Sabahın erken saatlerinde oy verme işlemi başladı. İstanbul’un Zeytinburnu ilçesine bağlı Telsiz Mahallesi’nde 1’i kadın olmak üzere 4 aday muhtarlık seçimi için yarıştı. Telsiz Mahallesi’nde muhtar adaylarını tanıtan kişilere seçmenler tarafından adayların hangi partiden olduğu sorulduğunda Ak Parti yanıtı verildi. Seçmenlerden bazıları muhtarlık seçiminde oyunu boş kullandı. Ak Partili adaylar, muhtarlık yarışı için birbirleriyle kıyasıya yarıştılar.

Saat 09.00: Sabahın erken saatlerinde, Zeytinburnu’nda bir mahallede, oy vermekten dönen kişilerin Tanzim Satış önünde sıraya girmesi dikkat çekti. Ak Parti’nin güçlü olduğu semtlerden olan Zeytinburnu’nda, bir önceki seçimlere kıyasla seçim heyecanı görülmedi.

Saat 10.30: İstanbul’un Bahçelievler ilçesine bağlı Yenibosna semtinde bir okulda Ak Partili sandık kurulu üyesi ile seçmen arasında gerginlik yaşandı. Sandık kurulu başkanının müdahalesi ile gerginlik daha fazla büyümedi.

Saat 11.00: Ak Parti’nin İstanbul’da en güçlü olduğu ilçelerden Fatih’te de sokaklar sakinliğini korurken, Kocamustafapaşa’da oy kullanılan bir okula yakın kafede, bir grup genç kendi aralarında yüksek sesle seçim değerlendirmesi yapıyordu. Gençler, Ak Parti’nin İstanbul’da seçimleri kıl payı kazanacağını ama Ankara’da seçimi Mansur Yavaş’ın kazanacağını düşünüyordu. Ak Parti’nin oy kaybetme sebebini ise ekonomiye yorumladılar.

Saat 12.00: Taksim meydanda atlı polisler var. Gezi parkında ise daha çok sivil polisler görülüyor. Ayrıca, Gezi Parkının çevresindeki yoğun güvenlik önlemi dikkat çekiyor.

Saat 18.00: Cihangir’de sokaklar hareketli. Birçok kişi kendi arasında yerel seçim sonuçlarını değerlendiriyor. Çoğunluk olarak İstanbul’da Ak Parti’nin kazanacağını, Ekrem İmamoğlu kazansa dahi Ak Parti’nin İstanbul’u teslim etmeyeceğini düşünüyorlar. Birçok kişinin umudu CHP’nin Millet İttifakı adayı Mansur Yavaş’ta…

Saat 20.00: YSK’nın seçim yayın yasağı 19.15 itibariyle kalktı. Taksim, İstiklal Caddesi’nde yoğun bir hareketlilik söz konusu. Taksim’in birçok yerinde polis ve gazeteciler beklemede…

31 Mart Pazar Günü Akşamı CHP Beyoğlu İlçe Binası’nda Seçim Atmosferi

Seçim yayın yasağının kalkmasının ardından BirGün Gazetesi’nde yer alan habere göre, İstanbul Beyoğlu’nda Alper Taş’ın önde olduğu ve rakibiyle arasındaki farkı gittikçe açtığı ifade edildi.

CHP’nin İstanbul Seçim Koordinasyon Merkez’inde gözler Ekrem İmamoğlu’nda iken, CHP Beyoğlu İlçe Binasında ise gözler sürekli CHP’nin Beyoğlu adayı Alper Taş’ın üzerindeydi.

Saat 20.12: An itibariyle CHP Beyoğlu İlçe binasındayız. Birçok basın mensubu ve partililer burada bekleyişini sürdürüyor. Herkesin gözü Fatih Portakal ve İsmail Küçükkaya’da…

Saat 20.31: Ekrem İmamoğlu konuşma yapıyor. İlçe binasında sessizlik var. Herkesin gözü, kulağı Ekrem İmamoğlu’nda…

Saat 20.34: İmamoğlu konuşuyor: Oyum %53,2… AA kamuoyunu doğru bilgilendirmiyor. Manipülasyon yapılıyor.

Saat 20.44: Alper Taş, parti binasındakilere sakin olunması konusunda uyarılarda bulunuyor: ‘‘Beklediğimiz gibi kafa kafa bir yarış içindeyiz. Sonuna kadar bekliyoruz. Sakin ve sabırla…’’

Saat 21.03: İmamoğlu konuşuyor: Şu an fark 2,3’e kadar düştü. Benim açıklamamdan sonra veri hızı yavaşlamış.

Saat 21.05: Ekrem İmamoğlu: Hak yemedim, yedirtmem, hakkımı da yedirtmem.

Saat 21.12: Cumhur İttifakı’nın İBB adayı Binali Yıldırım, Twitter’dan ‘Teşekkür konuşması’ yazdığını gösteren bir fotoğraf paylaştı. Fotoğrafın YSK’nın veri akışını durdurması ile yakın zamanlarda paylaşılması dikkat çekti.

Saat 21.31: CHP’nin Beyoğlu İlçe binasında bekleyiş sürüyor. İmamoğlu’nun ‘öndeyiz’ açıklamasına rağmen, parti binasındaki seçmende umutsuzluk hakim. Ak Parti’nin iktidar gücünü kullanarak İstanbul’u bir şekilde alacağını düşünüyorlar. Ayrıca, İmamoğlu’nun açıklama yapmasından ve oylarının peşine düşmesinden de oldukça memnunlar. ‘Ekrem İmamoğlu, seçimi kaybetse bile gönlümüzü kazandı. ‘Adam kazandı’ diyerek, bir köşeye çekilmedi. Oylarımıza sahip çıkıyor’ diyorlar.

Alper Taş: ‘‘Beyoğlu İlçe binasında arkadaşlarla seçimi takip ediyoruz. Arkadaşlarımız sandıklarda kararlılıkla durmaya devam ediyor. İlçe örgütü önünde yapacağım açıklamaya kadar süreci takip etmeye devam edelim. Biz bitti demeden bitti demeyin. Kaldı ki her şey yeni başlayacak.’’

Saat 22.05: Ekrem İmamoğlu, tekrar basın karşısında. Bir kez daha açıklama yapıyor: Hak yemedim, yedirtmem, hakkımı da yedirtmem. Lütfen görevinizi terk etmeyin. Ben tebrik etmeyi bilirim, tebrik edilmek de isterim. Size tekrar konuyla ilgili açıklama yapacağım.

İmamoğlu’nun konuşmasının ardından parti binasından alkışlar yükseliyor: ‘‘Helal olsun adama…’’

Saat 22.10: YSK veri girişini durdurdu. İmamoğlu bir kez daha basın karşısında, açıklama yapıyor: ‘TV’lerde veri girişi durdu, lütfen sandıkları terk etmeyin’

Saat 22.26: İstanbul’da fark kapanıyor. AA verilerine göre, Binali Yıldırım yüzde 49,08 Ekrem İmamoğlu ise 48,32…

Saat 22.31: Parti ilçe binasında Kılıçdaroğlu ve Akşener’in sessizliğine seçmenlerden büyük tepki var. Partililer, Akşener ve Kılıçdaroğlu’nun Ekrem İmamoğlu’nun arkasında durmadığını düşünüyor.

Saat 23.00: Parti ilçe binasında çaresizlik hissi, yerini kazanma sevincine bıraktı. Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı açıklamalar sayesinde partili seçmenler, ‘seçimi kazandık sandıklara sahip çıkalım’ diye, kendi aralarında konuşma yapıyor. YSK’dan veri akışı durmasına rağmen İmamoğlu’nun mücadelesi herkesi umutlandırdı. Partili yöneticiler, sakinliğin korunması yönünde açıklamalar yapıyor.

Saat 00.30: Aradaki fark 4 binlere kadar düştü. Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı kesinleşti. Bir grup partili seçmen parti binası önünde halaylar çekerek seçim zaferini kutladı. CHP’nin Beyoğlu adayı Alper Taş ise, Beyoğlu’nda seçim yarışını kaybetti. Fakat, İstanbul Büyükşehir Belediyesini kazanma sevinci gece boyu devam etti.