Türkiye, bir kez daha sandık başına gidiyor. Geçmişte yapılan genel, yerel ve referandum seçimlerine kıyasla belki de en heyecanlı seçim yarışına tanıklık ediyoruz. 2019 yerel seçimlerinin, yerel seçimlerde ilk kez ittifakların yapıldığı, siyasi stratejilerin geliştirildiği bir dönem olarak Türkiye siyaset tarihine geçeceğini düşünüyorum.

2016 yılında, AKP ve MHP ortaklığında ‘Yenikapı ruhu’ sloganıyla kurulan Cumhur ittifakı ve Cumhur İttifakı’na muhalefetten kurulan Millet ittifakı bloğu, bu seçimlerde de birçok ilde ortak adaylarla karşımıza çıktı.

Bu şehirlerden bir tanesi de Çanakkale…

2014 yerel seçimlerinde Çanakkale’de 35,9 oy alan Ak Parti, 2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı ortağı MHP ile birlikte seçim yarışına girdi. Cumhur İttifakı Ak Parti adayı Ayhan Gider, Millet İttifakı CHP adayı ise mevcut başkan Ülgür Gökhan.

Çanakkale’deki yerel seçim süreciyle ilgili acayip rivayetler var. Ayrıca, yereldeki atmosferi yakından takip eden eski MHP’li bir tanıdığım da izlenimlerini benimle paylaştı. Öncelikle size yerelde halk arasındaki rivayetlerden bahsetmek istiyorum.

Cumhur, Millet Rivayetleri

Çanakkale’de seçimlerin tarafı olan her iki kesimin tabanında da birbirleri hakkında acayip rivayetleri var. Cumhur ittifakı tarafları, eğer Ülgür Gökhan tekrar seçilirse belediye kadrosunda FETÖ’cülerin ve HDP’lillerin yer almaya devam edeceğini iddia ediyor. Taban açık açık bunu söylüyor. Özellikle de Ülgür Gökhan’ın Newroz etkinliğine katıldığı, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektiği görüntüleri kendine delil olarak görüyor. Ayrıca, Ülgür Gökhan’ın Ak Partili kadın meclis üyesiyle yaşadığı tartışmadan çok rahatsız olduklarını ve Ülgür Gökhan’ın kadınlara yönelik ahlaksız davrandığını dile getiriyorlar.

Tabanın diğer kesiminde ise çok farklı rivayetler söz konusu. Özellikle Ak Parti üyesi kişilerin gençlere, yoksullara Cumhur İttifakına oy vermesi için belediyede iş vaadinde bulunduğu, ancak bu söylemlerin kandırmaca olduğunu dile getiriyorlar. Hatta Ak Parti’nin Çanakkale Belediyesini alabilmesi için dışardan birçok Suriyeli’yi Çanakkale’ye getirdiği iddiası da bu söylemlerin arasında yer alıyor. Ülgür Gökhan’ın Ak Partili kadın meclis üyesini azarladığı iddialarına ise bu tabanın büyük tepkisi var. Birçok kişi Ak Partili belediye meclis üyesinin provoke söylemlerde bulunduğunu dile getirirken, başkan Gökhan’ın verdiği tepkiyi kadına yapılan bir ahlaksızlık olarak görmüyor. Özellikle kadınlar, Ülgür Gökhan’ın kadın politikasına verdiği önemi belediyesinin eşitlik birimiyle savunuyor.

Tabii, bu rivayetlerin yanı sıra dikkatimi çeken vaatleri de size aktarmak istiyorum.

Cumhur İttifakı’nda yer alan vaatlerin başında şehre yapılacak maddi yatırımlar yer alıyor. Çanakkale’ye yapılmakta olan ve inşası devam eden boğaz köprüsünden Cumhur İttifakı tabanı oldukça memnun. Ak Partililer Çanakkale’ye yaptıkları icraatı, özellikle boğaz köprüsünü örnek vererek anlatıyor.

Millet İttifakı’nda ise durum daha farklı. Bu kesimde özellikle demokrasi, eşitlik ve özgür şehir vaatleri verilirken, Ülgür Gökhan’ın başkan olduğu dönem boyunca yaptıkları seçmene somut örnek olarak gösteriliyor.

Ülgür başkan, “Ülgür Ülgür Çanakkale” sloganıyla seçim yarışında yer alıyor.

“Ülkücüler Gökhan’a Destek Verecek”

Eski MHP’li ve dönem dönem siyasette de aktif olarak yer almış bir tanıdığım, yereldeki seçim atmosferini yakından takip ediyor. Çok iddialı söylemlerde bulundu. Ben de bizzat kendisinin bana aktardığı izlenimlerini sizinle paylaşmak istiyorum: “ Ben eski MHP’liyim. Yıllardır da Ülkücü hareketin değerlerine inandım, kendimi bu davaya adadım. Ama 2016’dan itibaren Devlet Bahçeli’nin zamanında FETÖ’nün öğrencileri olan, PKK’nın ayağına savcı gönderen adamların arkasından gitmesini kabullenemiyorum. Birçok dava arkadaşım, Ülküdaşım MHP ile yollarını bu sebepten dolayı ayırdı. Bahçeli, bu davayı ve dava arkadaşlarını sırtından vurdu. Zamanında, Erdoğan PKK’dan daha tehlikelidir diyen Bahçeli, bugün Türkiye’nin bekası Erdoğan’a bağlıdır’ diyor. Böyle bir şey olabilir mi? Cumhur İttifakı’nın Çanakkale merkezde bir kazanımı olamaz. Yereli tanıyorum, biliyorum. MHP, Çanakkale merkezde zaten güçlü olan bir parti değildi. Üstelik CHP’ye ya da Ülgür Gökhan’a kızdığı için MHP’ye oy veren çok tanıdığım vardı. Bu kesimin AKP’nin adayına oy vermesi imkânsız. Birçok Ülkücü, eski MHP’li ve CHP’nin küskün kitlesi oyunu Ülgür Gökhan’a verecek. Çanakkale’ye yaptıkları boğaz köprüsüyle Çanakkale’nin geçileceğini düşünen ve iddia edenlere tokat gibi cevap vereceğiz.”

2014 Yerel Seçimlerinde Ne Olmuştu?

2014 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Saadet Partisi (SP), Büyük Birlik Partisi (BBP) seçim yarışında yer alan partiler alan arasındaydı.

2014 yerel seçimlerinde Çanakkale Belediyesini 38387 (54,4) oy alarak CHP’nin adayı Ülgür Gökhan kazandı. 25357 (35,9) oy oranında 2’inci sırada Ak Parti yer alırken, 5184 (7,3) oy alarak 3’üncü sırada MHP yer aldı.

Diğer partilerin oy oranı: HDP 1,1 (787), SP 0,4 (293), BBP 0,3 (246)

2019 Yerel Seçimlerinde Çanakkale’de hangi parti seçim yarışında yer alıyor?

2019 yerel seçimlerinde ise Cumhur ittifakı Ak Parti adayı Ayhan Gider, MHP tarafından destekleniyor. Millet İttifakı CHP adayı ise mevcut başkan Ülgür Gökhan, İYİ Parti tarafından destekleniyor.

2014 yılında Şeyhmus Aslan ile seçimlere katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2019 yerel seçimlerinde Çanakkale’den de aday göstermezken, Saadet Partisi Cemil Pehlivan, Bağımsız Türkiye Partisi Şehabettin Kısa, Türkiye Komünist Partisi Reyhan Yıldırım, Büyük Birlik Partisi Hakan Yavuz, Demokratik Sol Parti Aydeniz Taşova ile birlikte seçim yarışına katılanlar arasında.

Seçime sayılı saatler kala Çanakkale’deki seçim atmosferini sizlerle paylaştım.

Çanakkale’deki yerel seçim yarışında Cumhur ittifakı ve Millet ittifakı kendilerince her ne kadar iddialı söylemlerde bulunsalar da 2019 yerel seçimlerinin sürprizlerle sonuçlanabileceğini düşünenler arasındayım.

Her ne kadar adil, eşit koşullarda bir seçim yarışı olmasa da son söz sandığın.

Oy verelim, oyumuza sahip çıkalım.