CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığıyla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan şikayet başvurularının 2015 yılından 2021 yılının sonuna kadar yüzde 588 arttığını açıkladı.

Verilerin, “Sağlık Bakanlığı yönetilemiyor” eleştirilerinin haklılığını ortaya koyduğunu ifade eden Emir, “Hekimlerin taleplerine kör ve sağır olan bakanlık, yurttaşın sağlık hizmetine erişimde yaşadığı sorunları da görmezden geliyor” dedi. Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan şikayet başvurularını paylaşan CHP’li Emir, her yıl en çok şikayet edilen kurumlar arasında yer alan Sağlık Bakanlığının binlerce şikayet aldığını ifade eden Emir, “Şikayet sayıları, iktidarın sağlık politikasına adeta ayna tutuyor” diye konuştu.    

HER YIL KATLANARAK ARTTI

Emir’in açıkladığı, Kamu Denetçiliği Kurumu verilerine göre, Sağlık Bakanlığı 2015 yılında 193 şikayete konu oldu.

Yurttaşlar, 2016 yılında ise Sağlık Bakanlığının muhatabı olduğu sorunların çözümü için 275 kere ombudsmanın kapısını çaldı.

Verilere göre, Sağlık Bakanlığı 2017 yılında da 467 şikayete konu oldu.  CHP Milletvekili Murat Emir, 2018’de ise Sağlık Bakanlığının muhatabı olduğu şikayetlerin 1239’a fırladığına dikkat çekerek “Sağlık Bakanlığı ya da bağlı kuruluşları ile ilgili 2018’de Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan şikayetlerin tüm şikayetler içindeki oranı yüzde 7 oldu. Şikayet sayılarındaki artış 2019’da da devam etti. Buna göre, Sağlık Bakanlığı konulu şikayet başvurusu 2019 yılında 1383 olarak gerçekleşti” dedi. 

PANDEMİYLE REKOR GELDİ

Covid-19 salgınının Türkiye’de görülmeye başlandığı 2020’de ise Sağlık Bakanlığının rekor şikayet sayısına ulaştığını belirten Emir “Bakanlık 2020’de 1732 şikayete konu edildi.

Bakanlığın salgın sürecini iyi yönetemediği, Kamu Denetçiliği Kurumunun verilerinde de çok net şekilde görülüyor” ifadelerini kullandı. 

Bakanlığın 2021 yılında ise 1328 şikayete konu edildiğini ve tüm idareler arasında en çok şikayet edilen dördüncü idare olduğunu ifade eden Murat Emir, şunları söyledi:

“Her gün yüzlerce insanımızı kaybettiğimiz pandemi sürecini yalanlarla, uydurma başarı hikayeleriyle geçiştirmeye çalışan Sağlık Bakanının foyası bir kez daha ortaya çıktı. Hep söylüyoruz, gerçekler er ya da geç gün yüzüne çıkıyor. Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan şikayetlerdeki anormal artışlar da bakanlığın süreci nasıl eline yüzüne bulaştırdığını gözler önüne seriyor. Bakana bir kez daha sesleniyoruz, yalandan başarı hikayeleri peşinde koşmak yerine işinizi yapın, halkın sağlığıyla oynamayın.”

Kaynak: Evrensel