Zülfü Livaneli, dokuz yıl sonra yeni albümü ‘Gökkuşağı Gönder Bana’ ile sevenlerinin karşısına çıkıyor.

Hürriyet'ten Hakan Gence'ye konuşan Livaneli,  Vatan'dan ayrılığı üzerine soruları yanıtladı, "Yazıları yayımlanmayan bir yazara döndüm" dedi. "Kızlı-erkekli" tartışmalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Livaneli, "Kız kendi isteğiyle sevgilisiyle yatıyorsa bu kıza bir kötülük mü? Neden böyle algılanıyor? Doğanın kanunu bu!" diyerek tepki gösterdi. 2013-2014 yılının Türkiye’nin türbülans yılları olacağını ve çok şeyin değişeceğini söyleyen Livaneli, "AKP 2014'te ikiye ayrılacak" dedi.

İşte o röportajdan ilgili kısımlar:

Vatan gazetesinden kendinizi sansürlememek için mi ayrıldınız?

- Kurucuları arasındayım ve yayın kurulu üyesiyim. Can Dündar, Mustafa Mutlu, Can Ataklı gibi birçok arkadaşımız gazete tavır değiştirdiği için işten çıkartıldı. Ben de bu yaşananları eleştiren yazılar yazdım. Yayımlamadılar. Başka yazılar istediler ve yine yayımlamadılar. Ben de yazıları yayımlanmayan bir yazara döndüm. Aramızdaki bu ihtilaf devam ediyor.

Hâlâ yayın kurulunda mısınız?

- Gazeteye gitmiyorum. Kimse de bana haber vermiyor. Benim yazımı basmamaları zaten açık bir gösterge oldu.

Özgürce yazabileceğiniz bir alan olursa yeniden köşe yazar mısınız?

- Sevenlerimin açtığı Facebook sayfalarından birine arada yazıyorum ve oradan paylaşılıyor.

AKP 2014’TE İKİYE AYRILACAK

Yıllar önce “2013-2014 Türkiye’nin türbülans yılları olacak, çok şey değişecek” diye hep söylüyordum. 2014 daha da altüst oluş yılı olacak. Yönetimde büyük değişiklikler göreceğiz. Bence bir kadro Türkiye’yi normalleştirme teziyle ortaya çıkacak. Bu AKP içinden de olabilir ve büyük ihtimalle öyle olur. Bunun tarihi de en geç 2014 Ağustos ayıdır. Erdoğan değişmedi. Sorgulanması gereken de o değil. Ona sahip olmadığı özellikleri yükleyenler oldu hep.

SAĞ VE SOL NEHİRLER YENİDEN AKMALI

Dünyada demokrat dediğimiz bütün ülkeler merkez sol ve merkez sağ partiler tarafından yönetiliyor. Bunun dışında dini ya da etnik temele göre kurulmuş partilerle yönetilen ülkelerde zaten demokrasi yok. Darbeler bizdeki siyasi geleneği çökertti. Ve sonuç böyle oldu. Din mezhep gibi ayrımları olmayan, merkez sağ ve merkez soldaki nehirleri yeniden akıtmaya başlamamız lazım.

HABERLERİ AÇMAK İSTEMİYORUZ

Livaneli’nin yeni albümündeki dikkat çeken şarkılardan biri ‘Haberleri Açma Baba’…

Günümüzde sadece çocuklar mı haberlerin açılmasını istemiyor?

“Biz de istemiyoruz. Haberlerde yıllardır içimizi açan bir şey yok. Bütün bunları şarkıda bir çocuğun gözünden anlattım. ‘Güneş Yine Doğacak’ şarkımı ve bu parçayı da çocuk korosuyla kaydettim”.

AYNI EVDE KALIYORSA KİME NE?

Türkiye ne yazık ki tecavüzün, ensestin çok yaşandığı, kadına karşı büyük suçlar işlenen bir ülke. Buna bakmıyorsun! Meclis’te iki üç eşi olanlar var. Onlara bakmıyorsun! Sonra gençler aynı evde mi oturuyor diyorsun? Kime ne? Ayrıca kız kendi isteğiyle sevgilisiyle yatıyorsa bu kıza bir kötülük mü? Neden böyle algılanıyor? Doğanın kanunu bu! Ama anlayışları böyle ve başından beri böyle düşünüyorlar. Kabahat onlara bu misyonu yükleyenlerde.

Röportajın tamamına gitmek için tıklayınız…