Roboski ve Gülyazı halkı son birkaç gündür askerin düzenlediği operasyonu direnerek şimdilik durdurdu. Fakat Roboski ve Gülyazı halkı için bu görüntüleri normalmiş gibi kabullenmemizi istiyorlar.

Askerinin sınır sevkiyatının halk tarafından istenmemesinin elbette bir arka planı var. Bu seneye Roboski halkı saldırı ve tecrit ile girdi.

Roboski köylülerin yaylalarına çıkması yasaklandı. Kendi topraklarında çıkan suya izinsiz el konularak, Düğündağı kalekoluna çekildi. Bu yayla yasağı kışın köylüleri fazla etkilemese de, bahar ve yaz mevsimi geldiğinde etkilemeye başladı. Hayvanlarını yaylaya çıkaran Çobanlar önce tehdit ediliyor, sonra da darp edilerek Roboski yaylasından uzaklaştırılıyordu.

Zeviyan köyünden Ramazan Encü, Hayvanları için heliz (hayvanların yemesi için ot) diktikten sonra, helizlerini almaya gittiğinde, asker tarafından durdurularak, burası devletin malı, bir daha bu bölgeye gelmeyeceksiniz, diyerek oradan uzaklaştırıldı. Heliz daha sonra sıcaklardan dolayı kuruyor. Eğer başka yerden tedarik edilmezse hayvanlar aç kalıyor, tabii hayvanlar aç kalırsa köylüler de aç kalır.

ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETME DURUMU DA YOK

Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın ırkçı oyları devşirmek için provakasyonları devreye sokacak dil kullanması, kolluk güçlerini provakasyonu derinleştirmek için devreye sokması Roboski'de de etkisini gösterdi. Sınır ticareti yapan köylülerin onlarca katırı katledildi. Ve bu süreç ile başlayan sınır ticareti yasağı ise hala devam ediyor.

Bir taraftan yayla yasağı, diğer yandan sınır ticareti yasağı yapacaksınız, sonra da tüm bunlara tepkisiz katlanacaksınız demek eşyanın doğasına aykırıdır. Bir etki de bulunursanız, mutlaka karşılığında tepki alırsınız.

Roboski köylülerinin yaşam alanlarını bitirirseniz, geriye üç seçenek kalır. Bu seçenekler aslında 90'lı yıllar seçenekleridir.

Birinci seçenek; aç kalır ve ölürsünüz.

İkinci seçenek; bulunduğunuz yeri terk ederek yaşam şansı denersiniz.

Üçüncü ve en kötü seçenek; bunların hiçbirini yapamıyorsanız, o zaman devlete yarım memur yani korucu olursunuz.

Bu saatten sonra, burada kimseye de bunu kabul ettiremezsiniz.

Yani ölümü gösterip sıtmaya razı etme durumu da yok.

Bir yandan Kürt halkını cezalandırmak ve korkutmak için katliam yapacaksın, suçluları yargıdan kaçıracak ve aileleri adaletsiz bırakacaksın, ardından Roboski halkının kendi yaylalarını işgal eden askerlerin sevkiyatını durdurmasını bahane ederek, köyü savaş alanına çevireceksin.

Yaşadığımız bölgenin kanaat önderleri sayabileceğimiz, Uludere belediye başkanı, il genel meclis üyesi, HDP yetkilileri, köyün muhtarı ve Roboski-Der başkanı var olan sorunu birlikte çözelim demek için araya girdiğinde, halka yaptığının aynısını, olan olmuş zaten deyip devlet kibri ile arkanı dönüp, kendilerini avuçlarına sığacak taşlar ile savunanlara karşı teknolojinin tüm imkanlarıyla terör estirmekten geri durmayacaksın .

YENİ KÜRTLERE 90'LI YILLAR UYGULAMASI TUTMADI

Son günün asker müdahalesinin faturası ikisi ağır olmak üzere sivillerden altı yaralı.

Ağır yaralı olan hastalar, askerin yaraladığı Bedel Encü'yü hastaneye yetiştirmeye çalışan aracın kaza yapması ile gerçekleşti.

İkisi Roboski muhtarının çocuğu olmak üzere, üç kişi gözaltına alındı. Burada da ilk defa olması gerektiği gibi işini yapan muhtarın cezalandırıldığını görmekteyiz.

Gazdan etkilenen onlarca köylü var, bir çoğu olay yerinde baygınlık geçirdi. Fakat hastaneye gitmeden, evlerde iyileştirildi.

Artık bu işler sivil vesayetin haberi olmadan askerin tek başına yapabileceği işler değil.

HDP Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın buradaki yaşananlarla ilgili ısrarla Vali’ye telefon ile ulaşma çabasına cevap verilmemesi, bu işin arkasında asıl bulunanları bize gösteriyor. Ya yeni seçim sürecine yatırım yapılıyor, ya da Kobani'den sonra Tel Abyad’ın (Gri Spi) IŞİD'in elinden çıkmasının rövanşı bu şekilde alınmaya çalışılıyor.

Herhalde artık 90'lı yılların uygulamalarını kendi rönesanslarını yaşayan Kürt halkına kabul ettiremeyeceklerini bir kere daha Roboski’de de göstermiş olduk.

Kamuoyuna bir konu da duyarlılık çağrısı yapmak istiyorum. Sistem için provokasyon hattında bulunan Roboski bir provakasyonu daha boşa çıkardı. Fakat bu provokasyon hattının buradan komple kaldırılması lazım. Bunun için hep birlikte çalışıp çözüm üretmemiz gerekiyor. Yoksa bu provakasyonlar hakikaten dayanılacak gibi değil. Roboski katliamında yakınlarını kaybeden ailelere askerin “oh çok güzel olmuş, size de aynısı olur” manasına gelecek sataşmalarını hangi yürek nereye kadar taşıyabilir.