Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesinin, 'ülkesinin IŞİD ile mücadeleye son verdiği' anlamına gelmediğini söyledi.

ABD’nin ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası IŞİD ile mücadele konferansı Washington’da başladı.

Pompeo, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, "ABD birliklerinin Suriye'den çekilmesi, 'ABD'nin savaşı bitti' anlamına gelmiyor. Biz sizin yanınızda mücadeleye devam edeceğiz." diye konuştu.

Birliklerin sayısının azaltılmasının, görev olarak değil taktiksel olarak bir değişiklik anlamına geldiğini savunan Pompeo, bunun da mücadelede yeni bir aşamaya gelindiğinin basit bir göstergesi olduğunu ifade etti.

IŞİD TEHDİDİ BİTMEDİ

Pompeo konuşmasında, ABD’nin girişimiyle ve 79 ülkenin katılımıyla 2014 yılında oluşturulan IŞİD ile mücadele koalisyonun, terör örgütünün tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik hedefiyle ilgili taahhüdünü yinelemesini istedi.

IŞID’e karşı önemli başarı sağlandığını kaydeden Pompeo, bununla birlikte bu örgütün hala Irak ve Suriye’de tehlikeli bir tehdit oluşturduğunu bildirdi.

Pompeo, IŞİD ile mücadelede yeni bir safhaya geçtiklerini belirterek, örgütün artık merkezi olmayan bir yapıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

BM tarafından hazırlanan bir rapora göre, IŞİD’in Suriye ve Irak'ta kontrol ettiği 3 bini yabancı 14 bin ila 18 bin militanı bulunuyor.

Kaynak: eoronews