YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK'ü kaldırmanın hiçbir soruna çözüm olmayacağını savunarak, "YÖK'ü kaldırırsanız ne olur, belki kaos olur. Eğer kaos yaratmak istiyorlarsa memlekette tamam buyursunlar, yapsınlar" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde Öğrenci Konsey Başkanı Ali Meşe ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kaos yaratmak istiyorlarsa yapsınlar

Özcan, "Bazı öğrenciler, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüler ve YÖK'ün kaldırılmasını talep ettiler. Kılıçdaroğlu'ndan da bazı olumlu sözler işittiler. Bu konuda ne söyleyeceksiniz?" şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

"YÖK'ün ortadan kaldırılması bir şeye çözüm değil. Madem Türkiye'de şimdiki durumda 156 tane üniversitemiz var, bu üniversitelerin denetimi, gözetlenmesi, üniversitelerle ilgili politikaların ortaya konabilmesi için bir birim lazım. Ama bu birim bazı ülkelerde yükseköğretim bakanlığı oluyor, bazı ülkelerde bize benzer kurullar oluyor, bazı ülkelerde rektörler komitesi oluyor. Bu üç şeyden bir tanesini yapmanız lazım.

YÖK'ü kaldırırım demekle olmaz bu iş. Kim sorumlu olacak, yani bu 156 tane üniversite, yakın zamanda sayısı da artacak, nereye gidecek, 20 yıl sonra ne planlanıyor, kim bu yükseköğretimle ilgili planları yapacak, kim bu memlekete yol gösterecek meselesi her zaman orada duruyor, çok ciddi bir şekilde duruyor. Bir şekilde bununla ilgilenecek merci lazım.

Yani YÖK'ü kaldırırsanız ne olur, belki kaos olur. Eğer kaos yaratmak istiyorlarsa memlekette tamam buyursunlar, yapsınlar. Ben akıllı bir YÖK'ü kaldıracak insanların aynı görevi yapacak bir düzenleme, denetleme ve politika geliştirme görevini yapacak başka bir kurul getireceklerini düşünüyorum. Adı YÖK olmayabilir ama başka bir şey olabilir."

ETHA