Varto Cumhuriyet İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Hatice K., Proje ve Performans Ödevi olarak çocuklara yaptırdığı ve 6/B sınıfının panosuna astığı yazılar dikkat çekiyor.

Yüksekovahaber'de yer alan Murat Aydın'ın haberine göre, Hatice K.'ın öğrencilere verdiği ödevler arasında "Ya Türkçe konuş ya da sus", "Türkçe'niz parmak izinizdir", "Benimle Türkche konuşma! Türkçe konuş", “Dilini çocuğun gibi koru!”, “Her şey dil bedeniyle biter”, “Dil katili olma”, “ Dilinle yaşa benliğini koru!”, “ Türkçemizi koru ona sahip çık”, “Dilini sev ki vatanını sevesin” ve “Dilinize saygınız bilginizin göstergesi” yazılarının olduğu görüldü.

'ONUR KIRICI'

Eğitim Sen Varto Temsilcisi Mahmut Kılıç, olayı şiddetle kınadıklarını belirterek, “Hem kişi olarak hem de Eğitim Sen Temsilcisi olarak bu konuyu şiddetle kınıyorum. Bu konunun bize aksettirilmesi farklı biçimde olmuştu. Bizi en çok üzen taraf böylesi bir süreçte bir öğretmenin böylesine ırkçı söylemlerle öğrenciye yaklaşması, faşist düşüncelerini insanlara empoze etmesidir. Kabul edeceğimiz bir olay değildir. 1937-38’lerde 'Vatandaş Türkçe konuş çok konuş' söylemleri vardı. Şuanda 2013 yılında hala bir öğretmenin, bir eğitimcinin bu şekilde çocuklara proje ödevi olarak vermesi bizi gerçekten düşündürdüğü gibi çok da yaralıyor. Bu söylemleri şiddetle kınıyoruz, Eğitim-Sen olarak gerekli girişimlerde bulunacağız. Bu tür öğretmenlerin, eğitimcilerin eğitim camiası içinde yer alması gerçekten üzücüdür. İnsanları böylesine rencide eden, asimile etmek istemeleri bizleri derinden üzmüştür, insan olarak utandık, onur kırıcıdır. Bunlar asla kabul edeceğimiz şey değil. Biz Eğitim Sen olarak anadilde eğitimi savunuyoruz, bu durumu kabul edemeyiz” diye konuştu.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: SORUŞTURMA AÇIYORUZ

Telefonla görüştüğümüz Varto İlçe Milli Eğitim Müdürü Basri Avcı, konu hakkında bilgisinin olmadığını ve toplantıdan sonra okula giderek, inceleme yapacaklarını belirtti. Okulda yaptıkları inceleme sonrası ajansımızı arayan Avcı, "Evet söyledikleriniz doğrudur. Arkadaşlarımızın okulda yaptığı inceleme sonucu söz konusu olan performans ödevleri hemen panodan indirilerek, imha edilmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hemen şahıs hakkında soruşturma açıyoruz” diye konuştu.

Olayla ilgili ısrarla görüşmek istediğimiz Varto Cumhuriyet Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Hatice K., görüşme taleplerimizi reddetti. Okul yönetiminden ismini vermek istemeyen bir yönetici ise şunları söyledi: "Öğretmen bu ödevi öğrencilere yaptırarak sınıf panosunda sergilemiştir. Bu duruma tarafımızdan hemen müdahale edildi ve soruşturma açılması için resmi yazı ile bir hafta önce İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tarafımızdan bildirildi.”

'OKULLARDA BÖYLESİNE TEK DİL MANTIĞI İLE ŞEKİLLENDİRİLMESİ UTANÇ VERİCİDİR'

Varto Cumhuriyet Ortaokulu’ndaki uygulamaya tepki gösteren BDP Varto İlçe Başkanı Gıyasettin Altın, tekleştirci uygulamaların okullarda olmasının utanç verici olduğunu belirterek, "Ajansınızın böylesine ırkçı bir durumu açığa çıkarmasını takdir ediyorum. Türkiye’de demokratikleşme süreci yaşanırken, 80 yıllık asimilasyon süreci, ırkçılık mahkum edilirken, okullarda böylesine tek tip, tek dil mantığı ile şekillendirilmesi utanç verici bir durumdur. Bunu yapan hangi mantığa, hangi akla hizmet ediyor bunu anlamış değiliz. Ama bu şunu gösteriyor, Türkiye’de hala o ırkçı zihniyetin, tek tip zihniyetin aşılmadığı, halen 40 milyonluk bir halkın dilinin dikkate alınmadığı ve o dile karşı bir öfkenin, nefretin olduğunu göstermektedir. Bizler bu ırkçı zihniyeti çocuklarımıza dayatanlara asla izin vermeyeceğiz. Bizim çocuklarımız oraya bilgi öğrenmek için gidiyor. Asimile olmak için gitmiyor, kendi dilini inkar etmesi için gitmiyor. Çok açık bir şekilde görülüyor, bizim çocuklarımız burada bir asimilasyon politikasına tabi tutuluyor. Biz Varto halkı olarak bunu kabul etmeyeceğiz" dedi.