Bu yıl 20’ncisi düzenlenmesi planlanan Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Tunceli Valiliği'nin yasak kararlarının ardından tertip komitesince iptal edildi.

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, iptal kararının valilik yasakları nedeniyle alındığını söyledi.

Bianet’ten Ruken Tuncel’in haberine göre, Tunceli Valiliği'nin 20. Munzur Doğa ve Kültür Festivali'nin yasak kararı almasının ardından festival tertip komitesi Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü.

Yürüyüşe HDP milletvekillileri Alican Önlü, Ayşe Acar Başaran, Pero Dündar, Diyarbakır eski Baro Başkanı Cihan Aydın, Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin, Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Özkan Tacer, Alevi Örgütleri Temsilcileri, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Yürüyüş boyunca kitle “Festival halkındır yasaklanamaz”, "Dersim onuruna sahip çık", "Direne direne kazanacağız" sloganı atıldı.

"OHAL UYGULAMALARI DEVREYE SOKULDU"

Yürüyüşün ardından festival tertip komitesinden Orhan Çelebi. basın açıklaması yaptı. Valiliğin, "kısmi engellemelerinin festivalin bütününü yasaklamak anlamına geldiğini" vurgulayan Çelebi, "Günlerdir kente girişlerde olağanüstü hal dönemlerini, 90'lı yılları aratmayan görüntüler yaşanıyor. Dersimlilerin memleketine girişleri zorlaştırılıyor her yere arama noktası kuruluyor.  Bizler bu sindirmektir.

"Valilik ilk önce Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşini yasakladığını duyurdu. Ardından yurtlar, misafir haneler,  pansiyonlar ve konserlerin yapılacağı stadyum çeşitli bahanelerle yasaklandı.

"SANATI VE DOĞAYI SAVUNACAĞIZ"

"Valiliğin yasaklama kararının ardından bizler virgülüne dokunmadan festival programını yapacağımızı açıkladık. Ancak sanatçılar yasaklanmasının ardından kente dahi alınmadı, talana, yıkıma, doğa katliamına, maden ocaklarına karşı yapmak istediğimiz yürüyüş yasaklandı.

"Bizler bütün bu yasaklara boğun eğmeyeceğimizi belirtiyoruz. Yasakların gölgesinde festival yapılmayacağını biliyoruz. Buna karşı mücadele edeceğiz ve sanatı ve doğayı savunmaya devam edeceğiz."