HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Millet İttifakı’na cumhurbaşkanlığı seçimi için ortak aday çağrısında bulundu. 6’lı masadaki çalışmalar konusunda kimi zaman HDP’nin bilgilendirildiğini dile getiren Sancar, “Şunu söylüyoruz: Gelin, bu ülkeyi demokrasiye, adalete ve barışa götürecek yolu açacak bir programın temel ilkelerinde uzlaşalım ve seçimi birinci turda açık farkla kazanalım” dedi. 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Cumhuriyet gazetesinden Gamze Kolcu'nun sorularını yanıtladı.

 Mithat Sancar, muhalefetin cumhurbaşkanı adayı ile ilgili HDP’nin tutumunun ne olacağı yönündeki soruya, “HDP olarak biz, cumhurbaşkanlığı seçimini, parlamento seçiminden ayrı tutuyoruz. Eğer Emek ve Özgürlük İttifakı, seçim ittifakına evrilecekse, bu, parlamento seçimlerine dönük olacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde diğer muhalefet partilerine çağrımızı yaptık. Açık diyalog ve müzakere sonucunda bir mutabakata varılırsa ortak aday fikrine açığız dedik. Fakat çağrımız, diğer muhalefet partileri tarafından karşılık bulmazsa, Demokrasi İttifakı olarak elbette başka seçenekler üzerinde duracağız” yanıtını verdi.

“Seçimler öncesinde ittifaklar arası ittifak olabilir mi?” soruna Sancar, şu yanıtı verdi: “Kastettiğiniz Millet İttifakı’yla ilişkiyse, biz bunun cevabını uzun süredir açık bir şekilde veriyoruz, ki az önce de yine söyledim. Bizim, Millet İttifakı’nı oluşturan 6’lı masadaki 4 partiyle, yani CHP, SP, DEVA ve Gelecek Partisi ile diyaloğumuz var. İhtiyaç duyulduğunda heyetlerimiz görüşüyor. İki defa da kamuya açık bir şekilde bu partilerin genel başkanlarıyla, eş genel başkanlar olarak görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler ittifaklar arası ittifak kurma amacını taşımıyordu; ortak demokratik mücadele alanlarına dair davet niteliği taşıyan ziyaretlerdi.”

"UZLAŞAŞIM VE BU SEÇİMİ BİRİNCİ TURDA AÇIK FARKLA KAZANALIM"

Sancar, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde partilerinin tavrının ne olacağı yönündeki soruyu şöyle yanıtladı:

“Bunu da tehlikeli, riskli ve ciddi tuzaklar içeren bir tartışma olarak değerlendiriyorum. Açık söyleyeyim, böyle bir soruyu ortaya atmak ve bunun etrafında gürültü koparmak, mevcut iktidara karşı güçlü bir demokratik alternatif yaratma arayışlarını baltalamaktan başka bir işe yaramaz. Ben bu konuda bir tek kelime dahi söylesem, yaratacağı spekülasyonların ve yapılacak manipülasyonların ne olabileceğini öngörebiliyorum. Bizim esas hedefimiz seçimi ilk turda kazanacak ve  Türkiye’yi bu yıkımdan, çöküşten, felaketten ve sefaletten kurtaracak ortak bir program ve bu programı yürütebilecek aday üzerinde mutabık kalmaktır. HDP olarak şunu söylüyoruz: Gelin, bu ülkeyi demokrasiye, adalete ve barışa götürecek yolu açacak bir programın temel ilkelerinde uzlaşalım ve bu seçimi birinci turda açık farkla kazanalım.” 

Sancar, parlamento seçimlerinde Millet İttifakı’yla bir birlikteliğin söz konusu olmayacağını belirtti. Sancar, “ Parlamento seçimlerine biz kendi ittifakımızla gireceğiz; ama Cumhurbaşkanlığı seçimi için ortak aday konusunda müzakere, diyalog ve mutabakat yöntemini öneriyoruz” açıklamasını yaptı.

MANSUR YAVAŞ VE MERAL AKŞENER AÇIKLAMASI

“Mansur Yavaş ve Meral Akşener’e şerh düşmüştünüz" hatırlatması üzerine de HDP’nin ilkelerinden bahseden Mithat Sancar, "İsim tartışması tuzaklarla doludur. Ama şunu söylemekte beis görmüyorum: Deklarasyonumuzda ilan ettiğimiz ilkelerle bağı olmayan ve olamayacak bir isme destek vermemiz söz konusu olmaz" dedi.

"2013-2015 TARZI ÇÜZÜM SÜRECİ, MÜKÜN GÖRÜNMÜYOR"  

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, 2013-2015 tarzı bir çözüm sürecinin bu şartlarda mümkün görünmediğini de ifade ederek şunları söyledi: AKP veya iktidar bloğu ile HDP arasında bu konuda herhangi bir görüşme ya da temas olmamıştır. 2013-2015 tarzı bir çözüm süreci, bu iktidarın zihniyeti ve uyguladığı siyaset göz önünde bulundurulduğunda mümkün görünmüyor. Önerimiz, iktidardan beklemeden, çok geniş bir toplumsal tabana dayanan, odağında Meclis’in olduğu bir barış ve toplumsal dönüşüm sürecini şimdiden örmektir.”