Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 2020 sonunda internet servis sağlayıcılarını (İSS), kullanıcıların internet hareketlerini her saat başı raporlamasını zorunlu kıldığı iddia edildi.

İddiayı ilk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ortaya çıkarmış, BTK herhangi bir yalanlamada bulunmamıştı.

Şimdi ise BTK'nin servis sağlayıcılarına gönderdiği "Gizli" ibareli talimat ve teknik döküman ortaya çıktı.

Medyascope, ABD'deki Watergate skandalına öykünerek "BTK-Gate skandalı" adıyla başlattığı haber dizisinde, BTK’nin internet trafik verilerini şirketlerden talep ettiği, "İSS Trafik Log Deseni" belgesini ve bu trafik verilerinin BTK’ye nasıl gönderilmesini ayrıntılarıyla aktaran "İSS Trafik Logu Teknik Detay Dokümanı"nı yayımladı.

15 Aralık 2020 tarihli, 15 sayfadan oluşan belgelere göre BTK, internet servis sağlayıcılardan, tüm kullanıcıların internet trafiği kayıtlarının saat başı kendisine gönderilmesini istedi.

BTK milyonlarca kullanıcının verilerinin hangi formatta kayıt altına alınacağı ve kendisine nasıl gönderileceğini, kurum yazısıyla birlikte gönderdiği teknik detay dokümanında internet servis sağlayıcılara ayrıntılarıyla anlattı.

FİŞLEMEYE SUÇUN ÖNLENMESİ BAHANESİ

BTK fişlemesi, "İnternet ortamında gerçekleşen faaliyetlere ilişkin olarak adli ve önleyici kapsamda daha detaylı bilgilerin alınmasına ihtiyaç duyulmuştur" ifadeleriyle gerekçelendirildi.

BTK’dan internet servis sağlayıcılara gönderilen yazı, BTK Başkanı adına, Kurum Başkan Yrd. Fethi Azaklı imzası taşıyor.

Belgenin aralık 2020’de, yüzlerce internet servis sağlayıcısı şirkete gönderildiği tahmin ediliyor.

Medyascope’un görüştüğü ve isimlerinin saklı kalması kaydıyla konuşan internet servis sağlayıcı firmaların yetkilileri, şirketlerden BTK’ye kullanıcı trafiği veri akışının 2021 itibarıyla başladığını ileri sürdü.

Medyascope, irtibat kurdukları Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone'un ise BTK’ye gönderilen veriler hakkındaki sorularına yanıt vermediğini belirtti.

KULLANICI ADLARI VE DİĞER VERİLERİ ALABİLDİĞİNE AÇIK SUNULUYOR

Devletlere veya ticari amaçlarla şirketlere veri aktaran firmalar, kişisel verilerin korunması kanunları gereği -genellikle- kullanıcı adlarını maskeleyerek aktarıyordu. Ancak BTK'nin "İSS Trafik Log Deseni" başlıklı yazısında, kullanıcı verilerinin anonim olarak değil, kullanıcının adı soyadıyla birlikte kuruma gönderilmesi isteniyor.

BTK'nin istediği trafik kayıtlarının her bir satırında şunlar gibi verilerin yer alması isteniyor:

*Abonenin adı ve soyadı (Tüzel kişiyse resmi adı),

*Abonenin o sırada kullanmakta olduğu IP numarası,

*Hangi uygulamayla ya da internet sitesiyle veri alışverişi yaptığı,

*İlgili veri alışverişinin başlangıç tarihi ve saati, veri alışverişinin ne kadar sürdüğü,

*Ne büyüklükte veri alıp ne büyüklükte veri gönderdiği

VERİ GÖNDERMEYEN İSS'YE CEZA

Belgede, kullanıcıların internet trafik verilerini BTK’ye yollamayan internet servis sağlayıcılara ceza kesileceği uyarısı da yer alıyor.

Ülke tarihinin şimdiye kadarki en kapsamlı izleme/dinleme skandalı olarak tanımlanabilecek BTK fişlemesi ile internet kullanan her yurttaşın, internette hangi vakitte hangi sitede olduğu, ne kadar veri alışverişinde bulunduğu 1,5 yıldır BTK havuzunda depolanıyor. BTK'nin bu bilgileri nasıl kullanabileceği tartışılıyor.

Kaynak: Evrensel