BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, erkek milletvekillerinin kravat takmaması, buna karşılık kadın milletvekillerinin başörtüsü takabilmesi yönünde içtüzük değişikliği için önerge verdiklerini açıkladı. Ancak bu önergeyi değerlendirmeyi göze alamayan hükümet bütün partilerin anlaştığı ve geçmesine kesin gözüyle bakılan “pantolon yasağını” kaldıran önergeyi geri çekti.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in imzasıyla teklif görüşülmeden önce Meclis Başkanlığına verilen önergede, ''Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM teşkilat memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer, kadınlar ise tayyör, ceket ve pantolon giyer, dini inancının gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir'' ifadeleri yer aldı.

Gazetecilere de dağıtılan önergenin gerekçesinde, ''bu değişiklikle toplumsal ve sosyal adaletsizliğin giderilmesi, dini inancı gereği başını örtme mecburiyeti hisseden ve böyle inanan kadınlara din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde imkan tanınmasının amaçlandığı'' belirtildi.

''Kravat takma mecburiyetinin günümüz dünyasında tek tipçi ve toplumu yukarıdan aşağıya, insanların kılık kıyafetine göre dizayn etme anlayışının ürünü olduğu'' ifade edilen gerekçede, ''bu mecburiyetin kaldırılmasının yine kişi hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi için zorunlu olduğu'' kaydedildi.

Sırrı Süreyya Önder, TBMM Genel Kurulu'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Önder, kuliste gazetecilerle sohbet ederken, "erkek milletvekillerinin kravat takmaması, buna karşılık kadın milletvekillerinin başörtüsü takabilmesi" yönünde, İçtüzük değişikliği teklifi için önerge verdiğini söyledi.

Hatırlanacağı gibi geçen dönem meclisin kapanışında İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da, TBMM Genel Kurulu'nda kürsüden yaptığı konuşmanın ardından "Yasaksız, kılık kıyafet yasağı olmayan bir Meclis diliyorum" diyerek kravatını çıkarıp ve kürsü mikrofonuna takmıştı.

BDP 'BAŞÖRTÜSÜ' ÖNERGESİ VERİNCE 'PANTOLON' DÜZENLEMESİ GERİ ÇEKİLDİ

Kadın milletvekillerine pantolon serbestisinin görüşüleceği TBMM Genel Kurulu’nda BDP sürprizi ortalığı karıştırdı. Altan Tan ve Sırrı Süreyya Önder, genel kurulda ‘başörtüsünü’ serbest bırakan, kravat zorunluğunu kaldıran önerge verince iç tüzük değişikliği Anayasa Komisyonu’na geri çekildi.

‘TEK TİP GİYDİREMEZSİNİZ’

Altan Tan T24’e, “Başörtüsü önergesi verdik. Arkadaşlarımızın imzalarıyla” dedi. “Bu devirde, dini inançlarından dolayı kimseye tek tip giydiremezsiniz” diyen Tan, “Başörtüsüyle örtmek isteyen kadınlar genel kurula başlarını örterek girebilir. İsteyen başörtüsü takar, isteyen takmaz” dedi. Tan, erkek milletvekillerinin de kravatlarının isteğe bağlı olmasını doğru bulduklarını aktardı.

AKP’YE SON DAKİKA GOLÜ

BDP kanadından son dakika gelen sürprizle AKP kanadı ani bir manevra yaptı. Oturumu yöneten Mehmet Sağlam, İçtüzük değişiklik teklifinin Anayasa Komisyonu’na geri çekildiğini söyledi. Bunun üzerine Genel Kurul’da tartışma başladı. CHP, MHP ve BDP Grup Başkanvekilleri ve CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, teklifin Genel Kurul gündemine girdiğini ve komisyona geri çekilemeyeceğini belirterek, itiraz etti. Bunun üzerine usul tartışması açıldı. Usul tartışmasının sonunda Sağlam, Başkanlığın tutumunda bir değişiklik olmadığını açıklayarak, birleşimi kapattı.

AKP “BAŞÖRTÜSÜNE HAYIR” DEMEK İSTEMEDİ

İçtüzük değişiklik teklifinin geri çekilmesi bir anda kulisleri hareketlendirdi. AKP’liler "teklifte pantolonun türünün tanımlanmadığı için geri çekildiğini" söyledi. İlerleyen dakikalarda asıl nedenin BDP’lilerin verdiği önerge olduğu anlaşıldı. BDP’nin “Genel Kurul çalışmalarında başörtüsünü de serbest bırakan ve kravat zorunluluğunu kaldıran" değişiklik önergesine AKP’nin hayır dememek için düzenlemeyi Anayasa Komisyonu’na geri çektiği ortaya çıktı.

BDP’nin başörtüsü önergesi şöyle:

“Genel Kurul Salonu’nda yer alan milletvekilleri, bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer; kadınlar ise tayyör, ceket ve pantolon giyer, dini inançların gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir"

PERVİN BULDAN VE HASİP KAPLAN'DAN AÇIKLAMA

BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan, kadın milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu salonuna pantolon ile girmesine olanak verecek kanun teklifinin geri çekilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Buldan öncelikle BDP'nin verdiği değişiklik önergesini okudu. Buna göre önergede, "Genel kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer; kadınlar ise tayyör, ceket ve pantolon giyer, dini inancının gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir" denildi.

Başörtüsü teklifi

Buldan gerekçeyi ise, "Bu değişiklik ile toplumsal ve sosyal adaletsizliğin giderilmesi, dini inancı gereği başını örtme mecburiyeti hisseden ve böyle inanan kadınlara din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde imkan tanınması amaçlanmıştır. Kravat takma mecburiyeti ise günümüz dünyasında tek tipçi ve toplumu yukarıdan aşağıya, insanların kılık kıyafetine göre dizayn etme anlayışının ürünüdür. Bu mecburiyetin kaldırılması da, yine kişi hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi için zorunludur" şeklinde açıkladı.

Pervin Buldan, önerge ve gerekçesini okuduktan sonra, "Değişiklik önergesi verdik. Muhtemelen geri çekilmesinin nedeni bu vermiş olduğumuz değişiklik önergesi diye düşünüyoruz" dedi.

"AK PARTİ BAŞÖRTÜSÜNÜ SAVUNAN BİR PARTİ"

Buldan, "Yerel kıyafetlerle genel kurula girilmesinin önünü açacağı yönünde endişeye neden olacağı konuşuluyor" şeklindeki soru üzerine, "Hayır burada açıkça başörtüsü, dini inancından kaynaklı başörtüsüyle katılabileceği konusunda bir değişiklik önergesi verdik. Öyle tahmin ediyoruz ki bu değişiklik önergesi nedeniyle geri çekildi" dedi.

Buldan, "Bu AKP'nin istediği bir değişiklik değil mi?" sorusuna ise, "AK Parti başörtüsü türbanı savunan bir parti. Dolayısıyla değişiklik önergemizin hemen kabul edilmesi gerekiyordu. Bu durumda kendi kendileriyle çelişmiş durumdalar" yanıtı verdi.

"İÇTÜZÜKLE KABUL EDİLİRSE ANAYASA'YA AYKIRI OLMAZ"

Buldan'a "Türban içtüzük değişikliği ile çözülebilecek bir sorun mu" diye de soruldu. Kaplan "Bu önerge içtüzük engelini kaldırmış oluyor. Bu kadar açık" yanıtı verdi.

"Anayasaya aykırı bir durum söz konusu olmayacak mı?"
sorusuna ise BDP Grup Başkanvekili Buldan, "Hayır. İçtüzükte kabul edildikten sonra anayasaya aykırı olmaması gerekiyor" dedi.

"Pantolon etek giyince anayasaya aykırı olmuyor da, başörtüsü olunca mı değişiyor" diye soran Kaplan, "Yanlış bir tutum. Genel kurulun da artık daha özgürleşmesi gerekir diye düşünüyoruz. Biz bunu özgürleşme açısından veriyorduk" dedi.

Kaplan teklifle ilgili çok kötü bir usul tartışması yapıldığını belirterek, "Bu teklif geri alınacak değil ertelenecek bir teklifti. Ama komisyon da hükümet de gelmedi, bakanlık da gelmedi. Ve açıklamadılar niye geri alıyorsunuz? Danışma meclisinin ortak kararı vardı genel kurulda görüşülecekti. Ne oldu da birdenbire geri aldınız. Kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapma yükümlülükleri vardır" dedi.