Türkiye Komünist Partisi, gazetecilerle bir araya gelerek seçimlere ilişkin hazırladığı bildirgeyi ve seçim sloganını duyurdu.

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan’ın katıldığı ve bazı parti yöneticilerinin de yer aldığı toplantıda Okuyan, seçimlerde TKP’nin izleyeceği stratejiye ve bildirgenin içeriğine dönük bir konuşma yaptı.

Okuyan seçim sloganlarının ise “TKP gelir, her şey değişir” olduğunu duyurdu. TKP’nin seçim toplantılarına yarından itibaren başlayacağını söyleyen Okuyan, buluşmaların ilkinin de Samsun’da yapılacağını belirtti.

“Türkiye seçimden sonra, seçim sonucundan bağımsız olarak çok büyük bir kaosa gidecek. 'Erdoğan ya da muhalefet kazanır'dan öte, Türkiye çok derin bir krize gidecek, buna itiraz neredeyse mümkün değil.” diyen Okuyan “Bu ekonomik tablo, bu siyasi ideolojik fay hattı istikrarlı bir yere evrilemez. Nisan ya da Mayıs’ta Türkiye’de bir sandık kurulacak doğru ama öte yandan temmuz ayında bu ülkede ne olacak sorusuna yanıt yoksa bu ciddi bir sorun. Bu kaotik sürecin işçi sınıfını, emekçileri, özgürlüğü bastırmaması için iki masadan da uzak durmak gerekir. Erdoğan’la muhalefeti bir mi tutuyorsunuz diyorlar, Erdoğan’la muhalefeti bir tutan biz değiliz, o masaya Davutoğlu’nu, Babacan’ı, Akşener’i biz oturtmadık” dedi.

“ERDOĞAN’IN GİTMESİ İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ”

Erdoğan’ın gitmesini istediklerini söyleyen Okuyan, “Erdoğan gitsin duygusu bu düzen değişmeli duygusuyla tam olarak bir araya gelmedi, bunun için uğraşacağız seçimlere kadar. Ve bu duygunun karşısında olmayacağız. Şu yalana da ortak olmayacağız, 'Erdoğan gittiğinde bu karanlık sona erecek'. Bunun yanı sıra biz bu muhalefete kefil olmayacağız, halkımızı da uyaracağız. Bizim bir ittifakımız var, orada birlikte karar vereceğiz ama söyledik, Erdoğan’ın seçilmesine asla yardımcı olmayacağız” dedi.

“GEREKİRSE GÖSTERİLEN ADAY GERİ ÇEKİLİR”

Cumhurbaşkanlığı adaylığı ve parlamento seçimleri tartışmalarına da değinen Okuyan, partisinin Cumhurbaşkanlığına aday çıkarma eğiliminde olduğunu söyledi.

Okuyan “Sosyalist Güç Birliği bir aday çıkarmalı dedik, demeye devam ediyoruz. Gerekirse ikinci turda başka bir yol izleriz, gerekirse ilk turda başka bir yol izlenir, aday gösterilir, öyle bir koşul oluşur ki geri çekilir. Diyelim siz Cumhurbaşkanı adayı gösterdiniz ve başkaları kaldı. İlk turuna katıldığınız bir seçimde boykot demeniz zorlukları olan bir şey. Diyelim ilk turda öyle bir tablo çıktı ki gösterdiğiniz tablo Erdoğan’ın ikinci tura taşımasına yardımcı olacak, bu durumda adayınızı çekersiniz. Bu, diğer adayın arkasında durduğumuz anlamına gelmiyor. Biz bunun içinden çıkarız. Gerekirse gösterilen aday çekilebilir.” dedi.

"Sizin aday çıkarmak istediğinizi ancak güçbirliğinde fikir birliği olmadığını biliyoruz. Kimdi sizin adayınız?" sorusuna Okuyan "Biz masada olan, konuştuğumuz, bağlamadığımız hiçbir ismi açıklayamayız. TKP olarak bir aday çıkarmak gerekirse aklımızda elbette bazı isimler var." cevabını verdi. Sosyalist Güç Birliğini oluşturma sürecinde de geç kaldıklarını söyleyen Okuyan “Bir süreyi kaybettik. Bu sürede toplumdaki beklentilerde geriledi. Sosyalist Güç Birliği şu ana kadar yavaş kaldı, gereğini yapamadı. Önümüzdeki 4 ay için hazır olmamız gerekiyor” dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bazı bileşenleri ile diyaloglarının devam ettiğini söyleyen Okuyan “İttifak ile görüşmelerimiz oldu. Görüştüğümüz ve belli yakınlığımız olan partiler var. Örneğin Sosyalist Meclisler Federasyonu. Dersim’de belediyede ittifak halindeyiz zaten. Örneğin Emek Partisi. Emek Partisi ile yakın ilişkilerimiz var. Ama blok olarak baktığımız zaman, o blokla iş birliği ve yakınlığımız yok. Diyalogdan kaçınmıyoruz ama yakınlığımız yok.” dedi.

Kaynak: Evrensel