İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD), Batı Karadeniz bölgesinde "kırmızı" renkli uyarı verilen 6 ilde etkili şiddetli yağış ve sel baskınlarına karşı alınan tedbirler paylaşılarak, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde sağanağın ardından taşan çay nedeniyle su baskınları oluştu. İnebolu ilçe merkezinden geçen Söke Çayı taştı, 2 köprü çöktü.

Meteoroloji'nin kırmızı renkli uyarı verdiği Batı Karadeniz'de devam eden şiddetli sağanak yağışlar hayatı olumsuz etkiledi.

Kastamonu, Sinop, Bartın, Karabük, Zonguldak ve Düzce illerinde bu geceye kadar devam etmesi beklenen sağanak yağışlar için 2 bin 552 personel ile 826 araç ve ekipman görevlendirildi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Kastamonu, Karabük, Zonguldak, Bartın ve Sinop'un bazı ilçelerindeki taşkın riskinin tehlikeli boyutlara ulaştığı belirtildi.

1656319543397-fw-ptnq-5-wiai-7-cm-i

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Batı Karadeniz'deki yoğun yağış nedeniyle oluşan, oluşabilecek sel afetlerinin yol açması muhtemel sorunlara karşı bölgede toplam 239 adet ambulans ile 1573 personel, 15 UMKE timi ile 356 personel olmak üzere toplam 254 araç ve 1929 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır" dedi.

KASTAMONU

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde sağanağın ardından taşan çay nedeniyle su baskınları oluştu. İnebolu ilçe merkezinden geçen Söke Çayı taştı, 2 köprü çöktü.

Taşan çay, çevredeki kameriyelere, dinlenme alanlarına ve Üreticiden Tüketiciye Köylü Pazarı'na zarar verdi.

Taşkın nedeniyle ilçedeki bazı evlerin alt katları su altında kaldı. Belediye hoparlörlerinden anons yapılarak, vatandaşların dükkânlarını açmamaları ve çay kenarına yaklaşmamaları yönünde uyarıda bulunuldu. Giriş kat ile birinci katta oturanlardan da üst katlara çıkarak tedbir almaları istendi.

Öte yandan sağanak nedeniyle ilçede elektrik kesintisi de yaşanıyor.

BARTIN

Bartın'da etkili olan sağanak nedeniyle merkeze bağlı caddelerde su taşkınları oldu. Kentin Çatmaca bölgesinde etkisini sürdüren yağış nedeniyle bazı sokak ve caddelerde su taşkınlarının olduğu gözlendi.

Bartın'da yaşanabilecek olumsuz durumlarla mücadeleye destek vermek amacıyla Ankara, Bursa ve Eskişehir'den 10 personel, 4 araç ve 1 adet paletli kurtarma aracı görevlendirilirken, il merkezinde 4 bina, merkez Epçiler Köyü ile Kurucaşile ilçesi Dizlermezeci köyünde birer konut tahliye edildi, Hasankadı yolundaki heyelan nedeniyle yol ile 3 köprü ulaşıma kapatıldı.

KARABÜK

Karabük'ün Yenice ilçesinde de şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi. İlçede dün başlayan ve etkisini giderek artıran sağanak, cadde ve sokaklarda su birikintilerine neden oldu. Yaşanan heyelan nedeniyle Necati Ören Caddesi ulaşıma kapandı.

Ibrıcak köyünde tarım alanları zarar gördü, kara ve demir yolları geçen iki köprüden kontrollü geçiş sağlanıyor. Değirmenyanı köyünde de heyelan nedeniyle ekipler bölgede güvenlik önlemi aldı. İlçede tehlike altındaki yol, köprü ve hemzemin geçitlerde İl Özel İdaresi ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Kriz masası oluşturan Karabük Valiliği, vatandaşları yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyardı. İlçede dün sağanak nedeniyle Şeker Deresi'nin üzerinde bulunan köprünün bir bölümü kısmen çökmüş, bazı iş yerlerini su basmış, heyelan nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanmıştı. Atatürk Mahallesi'nde yaşanan heyelan nedeniyle yan yol ulaşıma kapanmıştı.

ZONGULDAK

Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde yoğun yağış nedeniyle taşan Gaziler Deresi kenarındaki 25 konutta bulunan 56 kişi sosyal tesislere yerleştirildi, tahliye edilen 150 kişiye Türk Kızılay tarafından akşam yemeği dağıtıldı.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan, Batı Karadeniz'deki yağışlara ve yaşanan olumsuzluklara yönelik yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda kırmızı uyarı verilen 6 ile destek vermek amacıyla Başkanlığımız tarafından 13 ilden (Ankara, Afyonkarahisar, Bursa, Eskişehir, İstanbul, Aksaray, Balıkesir, Samsun, Trabzon, Kayseri, Erzurum, Tokat, Sakarya) personel ve araç görevlendirmesi yapılmıştır. Kırmızı uyarı verilen Kastamonu, Sinop, Bartın, Karabük, Zonguldak ve Düzce illerinde görevlendirilen ve teyakkuz halinde bekletilen toplam 2 bin 552 personel ile 826 araç ve ekipman bulunmaktadır."