Konya'da, sevgilisi Ayşe Dırla'ya şiddet uyguladığını iddia ettiği Özgür Duran'a engel olmak isterken, Duran'ı öldürdüğü gerekçesiyle 12,5 yıl hapis cezasına çarptırılan ve bu karar Yargıtay tarafından bozulan Kadir Şeker'in bugün çıktığı mahkemede tutukluluğuna devam kararı verildi. Şeker'in cezası 10 yıl 10 aya düşürüldü.

Savcılık son mütalaasında, Kadir Şeker'in cezaevinde bulunduğu süre göz önüne alınarak tahliyesini talep etmişti.

Yerel mahkemenin Yargıtay kararını dikkate alarak "haksız tahrik" indirimi en üst seviyeden uygulaması durumunda Şeker'in cezasının 10 yıla düşebileceği ve ardından cezaevinde bulunduğu süre de göz önüne alınarak tahliyesine karar verilebileceği değerlendiriliyordu.

Duruşma sonunda açıklama yapan, Kadir Şeker'in avukatlarından Emrah Daylan, dosyanın şu anda yeniden Yargıtay'a gideceğini ve birkaç ay içinde tahliye beklediklerini söyledi.

Daylan, "Yargıtay tarafından hızlı bir şekilde dosyanın incelenip, birkaç ay içinde Kadir'in tahliye olacağını düşünüyorum." dedi.

Mahkemede hayatını kaybeden Özgür Duran'ın annesi Mübeyyen Güner, yeniden söz alıp, tahliye talebine tepki gösterdi.

Güner, ''Burada bu çocuk suçsuz olsun. Kendi ellerimle kurtaracağım. Benim böyle bir devletim olamaz. Ödül gibi ceza aldı'' dedi.

Son sözü sorulan Kadir Şeker de, ''Üzüldüğüm için gittim. Arkamdan saldırdı. Boğazımı sıktı. Ciğerlerimin acısını hissettim. Nefesim kesildi. Bıçağın sesinden korkar diye, bıçağımı çıkardım. Maktulün yaralandığını fark etmedim. Sadece sağ elimde acı hissettim. Kadının ağlamasını duymadım. Aleyhime ifadeler vermiş. Bir şey söylemek istemiyorum. Sadece yardım etmek istedim. Hayatını kaybettiğim için üzgünüm'' şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Olay 5 Şubat 2020'de Konya'nın Kosova Mahallesi'nde bir parkta gerçekleşti. Kadir Şeker tartışma sesleri duydu ve Ayşe Dırla'nın şiddet gördüğünü düşünerek buna engel olmaya çalıştı.

Şeker'in aktardığına göre Duran ve Şeker arasında yaşanan kavgada Şeker, üzerindeki bıçağı çıkardı. Boğuşma sırasında bıçak Özgür Duran'ın kalbine saplandı.

Şeker'e "kasten adam öldürme" suçundan açılan ve Ekim 2020'de 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ömür boyu hapis cezası kararı verilmiş; bu ceza, suçun "haksız tahrik" altında işlendiği gerekçesiyle önce 15 yıla, ardından duruşmadaki iyi hali göz önünde bulundurularak 12,5 yıla indirilmişti.

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi 15 Haziran 2022'de, Kadir Şeker'e verilen cezayı yüksek bularak kararın bozulmasını istemiş, Şeker lehine tahrik hükümlerinin en üst seviyede uygulanmasına hükmedip dosyayı Konya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri göndermişti.

Kaynak: BBC Türkçe