Bir dişin çürümesi olan bir boşluğu tedavi etmek diş bakımının rutin bir parçasıdır. İlk olarak, bir dişçi dişin etkilenen kısmını temizler, bir delik veya boşluk bırakır. Daha sonra o boşluğu, İzmir’de diş dolgusu dişin yüzeyini eşitlemek için dolduracak ve ağzın içinde hissedeceği ve daha fazla çürümeye karşı korunacağı anlamına gelecektir.

Bir boşluğun çıkarıldığı boşluğu doldurmak için yaygın olarak kullanılan beş tip malzeme vardır. Doldurmaya ihtiyacınız olursa, farklı türlerle ilgili bazı yararlı bilgiler paylaşacağız. İhtiyacınız olan doldurma türü için her zaman bir seçenek olmayabilir, ancak yaparsanız her birinin avantaj ve dezavantajlarını bilmek faydalı olacaktır.

Çürük bir diş içinde tutulduktan sonra, İzmir diş hekimi tarafından tedavi edilinceye kadar dişin giderek daha fazla zedelenmesine ve daha fazla acı vermeye devam edecektir. Bir dolgu çürümenin neden olduğu hasarı onarır ve daha fazla bakteri dişe girmesini önler. Dolgular, birkaç farklı malzemeden yapılabilir ve ağızdaki herhangi bir dişi onarmak için kullanılabilir.

Gümüş Amalgam Dolguları

Bu en yaygın olarak bilinen dolgu türüdür. Gümüş amalgam sadece gümüş değildir; yüzde 50 gümüş, kalay, çinko ve bakır ve yüzde 50 cıva içeren bir mineral karışımıdır. Diş hekimleri arasındaki dolgular için popüler bir seçimdir, çünkü güçlü, dayanıklı ve çok pahalı değildir.

Tipik gümüş amalgam dolgusu 15 yıl veya daha fazla sürebilir. Gümüş amalgam ayrıca bir diş hekiminin bir boşluğa sığması oldukça kolaydır ve kan veya tükürükle kirlenebileceği endişesi yoktur.

Gümüş amalgamların dezavantajları da vardır. Estetik açıdan hoş değil, bu yüzden oldukça görünür bir dişte iyi bir seçim değildir. Materyal ayrıca zamanla genleşip büzüşerek bir dişin çatlamasına neden olabilir. Bu dalgalanmalar ayrıca, doldurma ile yemek ve bakterilerin sıkışabileceği diş arasında boşluklar oluşturarak yeni oyukların oluşmasını sağlar.

Kompozit Dolgular

Kompozit dolgular, yumuşakken oyuğa yerleştirilen bir reçine ve plastik malzemeden yapılmış, sonra parlak mavi kür ışığı ile sertleştirilmiştir. Bu popüler bir seçim çünkü bir kişinin mevcut dişlerinin gölgesiyle renk eşleştirilebilir, bu nedenle gümüş bir amalgam dolgusu kadar belirgin değildir. Aynı zamanda, kompozit dolgular diğer bazı türler kadar uzun sürmez. Genellikle her beş yılda bir değiştirilmeleri gerekir ve gümüşten daha pahalıdırlar.

Seramik Dolgular

Bunlar porselen yapılmış ve hem dayanıklı hem de estetik açıdan çekici. Seramik dolgular diğer tiplere göre daha pahalıdır ancak diş rengindedir ve kompozit reçineden daha fazla lekelenmeye ve aşınmaya karşı dayanıklıdır.

Bir kompozit yerine seramik kullanmanın dezavantajı, daha kırılgan olmasıdır ve kırılmasını önlemek için daha büyük olması gerekir. Bu, diş içindeki alanın daha büyük yapılması gerektiği anlamına gelir, bu nedenle ekstra kütle için yer vardır. Bu seramik restorasyonlara tipik olarak inlay veya onlay denir.

Cam İyonomer Dolguları

Bu cam ve akrilik dolgular, dişleri hala değişmekte olan çocuklar için iyidir. Beş yıldan daha az dayanırlar ancak bir dişi daha fazla çürümeden korumaya yardımcı olan florür salgılarlar. Bununla birlikte, kompozit reçineden önemli ölçüde zayıftırlar ve çatlama veya yıpranma olasılığı daha yüksektir. Geleneksel cam iyonomer, diş rengine tam olarak kompozit reçine kadar uymuyor. Dolgu konusu bazı hastalarda mümkün olmayınca Porselen kaplama diş tedavisi gerekebiliyor.

Altın Dolgular

Altın dolguların pahalı ve çok yaygın olmadığını öğrenmek sizi şaşırtmayacaktır. Aslında, seçenek olarak altın önerecek bir dişçi bulmak zor olabilir. Dahası, altın dolgusunun uygun şekilde yerleştirilmesi için birden fazla ofis ziyareti yapılması gerekir. Ancak, altın sağlamdır, paslanmaz ve altın renginde 15 yıldan fazla sürebilir.