İnşaat-İş Sendikası ve Dev Yapı-İş Sendikası üyesi işçiler İstanbul Ataşehir’deki İstanbul Finans Merkezi (İFM) şantiyesinde direnişe başladı.

İş bırakma eylemi yapan işçiler, haklarını alabilmek adına şantiye önünde bekleyişe geçti.

Şantiyede ağır çalışma koşulları altında çalıştığı belirtilen işçilerden bir güvenlik görevlisi geçtiğimiz aylarda hayatına son verirken iki gün önce ise bir inşaat işçisi intihar etti.

19 YAŞINDAKİ MUSA YILDIZ KENDİNİ ASARAK HAYATINA SON VERDİ

Ataşehir’de YDA Group’a bağlı Finans Merkezi Şantiyesi’ndeki Halkbank binasında bir işçinin intihar ettiğini açıkladı.

İntihar eden işçinin 19 yaşındaki Musa Yıldız olduğu belirtildi.

Yıldız’ın intiharıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Musa Yıldız’ın, otopsi işlemlerinin ardından defnedilmek üzere Urfa’ya götürüleceği belirtildi.

GEÇTİĞİMİZ AYLARDA 22 YAŞINDAKİ GÜVENLİK GÖREVLİSİ İNTİHAR ETMİŞ

Konuyla ilgili açıklama yapan Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz'e açıklama yaptı. Demir şunları söyledi:

“Burada hak gaspı bir kültür haline gelmiş. İnşaatı 2023’e yetiştirmeye çalışıyorlar bu yüzden işçilerin üzerinde ciddi bir üretim baskısı var. İFM şantiyesinde 30 bin’den fazla işçi çalışıyor ve çalışma koşulları aşağı yukarı aynı. Geçtiğimiz aylarda eylem yaptığımız firmaya bağlı 22 yaşında bir güvenlik görevlisi Ferhat Malkaver intihar etti. Ayrıca cumartesi günü finans merkezi şantiyesinde Halkbank binasında çalışan 19 yaşındaki Musa Yıldız intihar etti. Bu yaşta bir genç neden intihar etsin? Bu gencin ölümüne sebep olan koşulların araştırılması gerekir. Ayrıca okul yaşındaki gençlerin inşaatlarda ne işi var? Türkiye’de işçiler kötü çalışma koşullarında yaşamaya çalışıyor. Yetkililerin bu duruma el atması gerekir. Sendikayla işbirliği içinde bir denetleme mekanizması kurulması gerekli. İnşaat işçisine layık görülen tahta kurularıyla dolu yatakhanelerin ve kurtlu yemeklerden artık vazgeçilmeli.”